Babiččiny plněné rohlíčky z ořechového těsta a máslového krému chutnají famózně
Babiččiny plněné rohlíčky často vévodily na tácech s cukrovím od našich babiček. Výraznější chuť ořechového těsta ve spojení s jemným krémem je opravdu lahodná. Postup sice není vhodný pro úplné začátečníky, ale výsledná chuť je skvělá.
Do těsta budou potřeba nastrouhané vlašské ořechy, citronová kůra a také perníkové koření. To vše dohromady dá rohlíčkům specifickou a velmi dobrou chuť. Ořechové rohlíčky je potřeba po naplnění brzy spotřebovat, krém není příliš trvanlivý, proto je plňte až krátce před plánovanou spotřebou.
Babiččiny plněné rohlíčky
Na těsto na plněné rohlíčky z úvodního videa budete potřebovat 350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 140 g nastrouhaných ořechů, 280 g tuku (másla nebo Hery), strouhanou citronovou kůru, 1/2 lžičky perníkového koření a 1 žloutek. Máslový krém připravíte z 1 vejce, 6 lžic cukru krupice a 250 g másla. Dále budete potřebovat čokoládovou polevu.
- Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte je alespoň hodinu v chladu odpočívat.
- Z těsta odebírejte malé kousky a vtlačujte je do formiček na rohlíčky. Formičky nevymazávejte, ale vysypte je hladkou moukou, aby se rohlíčky daly dobře vyklápět. Mezi jednotlivým plněním formičky vytřete papírovou utěrkou.
- Naplněné formičky rovnejte na plech.
- Rohlíčky upečte v troubě předehřáté na 180 °C, pečení bude trvat asi 8 minut.
- Po vytažení z trouby chvilku počkejte a pak rohlíčky opatrně vyjměte z formiček. Dejte pozor, aby se rohlíčky nepolámaly.
- Dále si připravte krém k plnění rohlíčků. Nad párou ve vodní lázni ušlehejte vajíčko s cukrem.
- V jiné misce utřete máslo a přidejte k němu ušlehané vejce s cukrem. Vše společně promíchejte.
- Připravený krém dávejte do cukrářského sáčku a slepujte jím rohlíčky.
- Tip: Krém může mít ořechovou, čokoládovou nebo kávovou příchuť.
- Slepené rohlíčky ještě namočte špičkami v rozehřáté čokoládě a nechte rozložené na tácku ztuhnout.
Než se pustíte do pečení, doporučujeme k přečtení komentáře pod videoreceptem. Mohly by vám pomoci vyvarovat se některých zbytečných chyb.
Přejeme, ať se rohlíčky povedou. Můžete nám o tom napsat.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře