Báječná sekaná jako od babičky: Podle tohoto receptu se vám zaručeně povede
Sekaná pečeně se řadí mezi tradiční české pokrmy, které všichni s oblibou připravujeme, a to nejčastěji podle osvědčených receptů od našich babiček. Je to jednoduchý a rychlý recept, který dokáže hravě zasytit celou rodinu.
V každé rodině se sekaná připravuje trochu jinak. Neobejde se však bez kvalitního mletého masa, vajec, něčeho na zahuštění a koření podle chuti. Níže najdete základní recept doplněný o naše rady a tipy, podle kterého vám sekaná bude zaručeně chutnat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na sekanou jako od babičky
Na 5 porcí sekané si připravte: 500 g mixu hovězího a vepřového mletého masa, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránku, mletou papriku a olej.
- Veškeré uvedené ingredience (kromě oleje) promíchejte ve velké míse společně s masem.
- Maso můžete podle vlastních preferencí ochutit také cibulí, nejlépe orestovanou na oleji. Použít můžete i cibuli sušenou.
- Kromě hořčice lze použít také kečup nebo chuťově výraznější worcesterovou omáčku.
- Směs pak zahustí strouhanka, ale také mouka, mleté ovesné vločky či namočené pečivo.
- Aby se maso s kořením opravdu smíchalo, je nutné celou směs hníst alespoň 5 minut.
- Promíchanou masovou směs přemístěte do pekáče vymazaného olejem a vytvarujte ho do tvaru šišky. Lépe se vám to bude dělat namočenýma rukama.
- Můžete však dát průchod své fantazii a sekanou upéct ve formě na bábovku nebo v malých formičkách na muffiny.
- Podle chuti lze sekanou naplnit vařeným vejcem, uzeninou, mrkví či sterilovanou okurkou.
- Šišku masa v pekáči lehce podlijte vodou, případně vodou potřete celou sekanou. Pečte nejprve na 200 °C zhruba 10 minut, poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dozlatova, zhruba 45 minut.
Pokud byste chtěli vyzkoušet sekanou trochu jinak, podívejte se na následující videorecept. V něm uvidíte přípravu sekané z cukety. V seznamu surovin najdete salám, bez něj ale bude sekaná zcela vegetariánská.
Komentáře