Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banana bread nebo hezky česky banánový chlebíček je skvělým využitím banánů a to především těch hodně zralých. Je celá řada věcí, která vám z vašeho domu pomůže vytvořit domov a zaručeně mezi ně patří i tento voňavý moučník, který si snadno připravíte v kteroukoliv denní dobu.

Banana bread je sice ve svém základě snadný na přípravu, ovšem pokud máte chuť experimentovat, tak ani pak vás nezklame, protože fantazii se v tomto případě meze nekladou. Chlebíček doplněný přesně o ty suroviny, o kterých víte, že vaše nejbližší potěší, bude výtečným pohoštěním pro rodinu i přátele.

Jak připravit banana bread

Tento snadný recept doplněný o další konkrétní tipy vám pomůže vytvořit váš perfektní banana bread.

  1. Na jeden kus chlebíčku si připravte 190 g hladké mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 9 g kypřicího prášku do pečiva, 150 g cukru krupice, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky soli, 2 vejce, 3 zralé banány, 150 g másla.
  2. Připravte si předem máslo, rozpusťte ho a nechte lehce zchladnout.
  3. Do jedné mísy vložte na kousky nakrájené banány a ty následně rozmačkejte vidličkou. K banánům přidejte vajíčka a rozpuštěné, vychladlé máslo. Celou směs společně jemně prošlehejte vidličkou nebo metličkou.
  4. Ve druhé míse promíchejte suché ingredience.
  5. Následně obsah obou mís dejte společně do jedné.
  6. Tip 1: Do těsta můžete přidat například koření, čokoládu i další suroviny.
  7. Těsto pečlivě promíchejte a nalijte do předem připravené a máslem vymazané formy na chlebíček.
  8. Tip  2: Před pečením chlebíček nezapomeňte ozdobit rozpůleným banánem, mandlemi nebo čokoládou.
  9. Chlebíček pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 20–40 minut (záleží na konkrétní troubě). Zda je chlebíček hotový, ověřte vpíchnutím špejle doprostřed moučníku.
  10. Hotový moučník po vychladnutí vyklopte z formy, servírujte ho, až úplně zchladne.

Váš originální banana bread

Při jednoduchém pečení se nabízí více možností k experimentování. Pojďte si vytvořit jen "váš" speciální banana bread.

  • Přidáte-li koření a ochucovadla (např. skořici, kakao nebo perníkové koření), tak chlebíček bude mít nejen tmavší barvu, ale také výraznější a intenzivnější vůni.
  • Pro milovníky čokolády zde rozhodně nejsou zavřené dveře, a pokud jste již zkoušeli klasickou čokoládu na pečení, proč ještě trochu nezaexperimentovat. Banana bread znamená ideální příležitost pro použití například bílé čokolády, každý druh čokolády totiž dodá výsledku něco jiného.
  • Pokud je naopak váš život už tak dost sladký a chcete cukr přece jen omezit, můžete s klidem do těsta dát cukru méně. Banány samy o sobě chlebíčku dodávají dostatečnou sladkost.
  • Nejen na ozdobu, ale i přímo do těsta se hodí kousky mandlí a vlašských ořechů, vítaná budou také semínka.
  • A jestli máte rádi ovoce, tak nemusíte zůstat jen u banánu, do těsta lze přidat například kandované či sušené ovoce, dokonce ani čerstvým ovocem (které nebude příliš pouštět vodu) neuděláte chybu.
  • V případě, že byste si chtěli recept ještě více upravit, můžete si hrát s poměrem mouky a do těsta přidat celozrnnou.

Po upečení a nakrájení moučníku vás čeká ještě kreativní část, a to pěkně naservírovat dobrotu na talířky, pro ozdobu můžete použít některé z již zmíněných surovin nebo přidat ještě kopeček šlehačky.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli