Barevné želé nejsou jen gumoví medvídci. Je to jedlý materiál k dalšímu tvoření
Želé je směs tekutiny a želatiny. Do ovocného želé použijeme ovocnou šťávu nebo sirup, které smícháme se želatinou či agarem a necháme ztuhnout. Vznikne měkká a pevná hmota, se kterou můžeme dále pracovat.
Barevné želé nemá nic společného s houževnatými gumovými medvídky ani s měkkým želatinovým přelivem dortů a řezů. Želé může být barevnou ozdobou moučníků a cukroví, jedlým dárkem i zdravou cukrovinkou pro děti i dospělé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat barevné želé
Vodu ochutíme cukrem, medem nebo sladidly a citrusovou šťávou:
- 400 ml šťávy, sirupu nebo vody
- 20 g želatiny - ale ne dortové želé!
Želatinu rozmícháme v tekutině a necháme ji nabobtnat. Roztok pomalu zahříváme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Pokud budeme želé barvit, rozlijeme ho do nahřátých mističek či formiček a obsah smícháme s kapkou jedlého potravinářského barviva. Pokud odmítáme chemii, můžeme si vyrobit přírodní barevné šťávy. Na želé bonbóny použijeme pralinkové formičky, které po naplnění vložíme do lednice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dělat s barevným želé
Želé vyjmeme na vál a pokrájíme ho na kousky nebo vykrájíme tvořítkem:
- Bonbóny obalíme v cukru smíchaném se škrobem, aby se neslepovaly. Želé pralinky či kostičky můžeme namočit do rozpuštěné a vychladlé čokolády.
- Kostičky barevného želé vmícháme do smetanové směsi na nepečený moučník. Na řezu bude po rozkrojení vidět mozaika jako z barevných sklíček.
- Plátky želé vložíme mezi 2 buflery a cukroví obalíme v rozpuštěné čokoládě. Kousek želé můžeme vmáčknout do krému mezi piškoty.
- Barevné želé kostičky se budou dobře vyjímat na dětských špízech, na zákuscích na dětských oslavách i na dětských dortech.
- Bílou cukrovou polevu na vánočním cukroví nebo na košíčcích posypeme barevnými drobnými kostičkami želé, které je krásně ozdobí.
Sladké drobečky
Domácí želé neobsahuje žádnou chemii, dochucovadla, barviva ani stabilizátory. Pokud nebude schované v krému nebo v čokoládě, je nutné ho nechávat v chladu, protože v horku se začne rozpouštět. Pokud dáme přednost koupenému želé, vybereme takové, které je měkké, dá se krájet a mohou ho jíst i starší lidé (například citrusové výseče).
Komentáře