Blesková šlehačková bábovka: Naučte se jednoduchý postup se skvělým výsledkem
Vyzkoušejte jednoduchý a bleskový recept na šlehačkovou bábovku, která vás zachrání, když se hosté ohlásí na poslední chvíli. Dokonce nemusíte hledat ani olej. Stačí, když v lednici najdete šlehačku, a vůně čerstvě upečené bábovky se v okamžiku bude linout kuchyní.
Bábovka je vděčný moučník - krásně vypadá, případné vady na kráse se dají zaprášit cukrem, a je většinou hotová do půl hodinky. Navíc si do základního receptu můžete přidat libovolné suroviny, chuť bábovky pak může být pokaždé trochu jiná. A připravte se, že tuhle bábovku budete mít extra rychle hotovou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Blesková šlehačková bábovka
Na zhotovení moučníku budete potřebovat 250 ml smetany ke šlehání, 250 g krupicového cukru, 300 g hladké mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa. Dále tuk (ideálně kousek másla) a hrubou mouku na vysypání formy. Možná se vám bude hodit tip, jak připravit formu na bábovku. Povrch bábovky můžete posypat moučkovým cukrem.
Jak bábovku vylepšit
Než se pustíte do plnění jednotlivých kroků, tak vězte, že část uvedeného množství cukru můžete nahradit například jablky, javorovým sirupem nebo třeba medem. Do těsta zase můžete přidat kousky čokolády, nasekané ořechy nebo kandované ovoce. Také můžete vynechat mramorování a nepřidávat do bábovky kakao. Prostě, jak se vám to líbí nebo hodí, s ohledem na suroviny, které máte k dispozici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat šlehačkovou bábovku
-
Ve velké míse nejprve vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem do světlé pěny.
-
Následně přilijte smetanu ke šlehání a krátce promíchejte.
-
Poté přisypte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Poté znovu promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
-
Připravte si formu na bábovku - vymažte ji tukem a důkladně vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní připravené těsto a povrch uhlaďte. Chcete-li vytvořit v bábovce mramorování, tak pomocí špejle povrch spirálovitě zamíchejte.
-
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Protože každá trouba peče jinak, tak průběžně pohledem kontrolujte, zda se bábovka nepeče rychleji.
-
Hotovou bábovku nechte krátce zchladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Komentáře