Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké donuty, neboli koblihy s dírou uprostřed, mají svou bohatou historii. V dnešní době je známe plněné různými náplněmi, polité barevnou polevou a zdobené různými posypkami. Podávají se jako sladká svačinka. My pro vás máme zdravější variantu, šťavnaté jablkové donuty, pečené v troubě.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak vlastně vznikl typický americký donut? Původně to byla kobliha plněná marmeládou nebo krémem. Pro lepší přípravu a propečení se do koblihy vytvořil malý otvor a donut byl na světě. Donuty jsou velmi oblíbenou pochoutkou, i přes svoji vysokou kalorickou hodnotu. Máme pro vás jednoduchý návod, jak připravit jeho zdravější verzi.

Příprava jablkového donutu

Postup je snadný:

  1. Jablka nakrájejte na silnější kolečka, kulatým vykrajovátkem vykrojte jadřinec.
  2. Připravené plátky jablek obalte ve skořici a cukru.
  3. Listové těsto nakrájejte na úzké proužky.
  4. Plátky těsta obmotejte kolem celého plátku jablka. 
  5. Takto připravené donuty dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte skořicovým cukrem a dejte upéct. 
  7. Hotové donuty můžete na závěr posypat moučkovým cukrem

Pravý americký donut se stejně jako ten "náš" vyrábí z kynutého těsta a poté smaží ve vysoké vrstvě oleje. Připravený donut můžete ozdobit jen polevou na povrchu a posypat posypkou, nebo navíc naplnit vnitřek krémem či marmeládou. 
 
 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více