Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové růže jsou chutnou ozdobou, kterou využijeme k pohoštění na každé oslavě. Základem růže jsou tenké plátky brambor, složené do tvaru růžového květu a poté upečené nebo osmažené dočervena.

Květy bramborové růže jsou efektní dekorací, kterou asi nebudeme dělat rodině k večeři, ale spíše pro přátele jako originální pohoštění. Brambory před tvarováním různě okořeníme - takto si můžeme pohrát i s jejich barevnými odstíny.

Jak připravit bramborové růže

Jako u mnoha jiných receptů, i zde máme tři možnosti tvarování:

  1. Brambory nakrájíme na tenoučké plátky - buď nožem, škrabkou na brambory nebo na struhadle. Jednotlivé plátky přikládáme na sebe a tvarujeme je jako květ růže. Aby se nerozjely, spíchneme je dole párátkem. Růže klademe do rozpáleného oleje a za stálého otáčení je osmažíme do červena. Výhodou je smažení ve fritovacím hrnci.
  2. Ostrým nožem nakrájíme z oloupaných velkých brambor tenké plátky. Rozložíme je na stůl do řady (kolem 10 plátků a více) a pak je od kraje smotáme do tvaru rolády. Ty vložíme do formiček na muffiny, vymazaných máslem a upečeme je v troubě do červena. Květy se pro svou velikost mohou použít jako originální příloha.
  3. Velmi jednoduchou růži připravíme do kulatých formiček na muffiny nebo na lívance, které vymažeme máslem. Kulaté brambory oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky a okořeníme. Kolečka klademe do formiček od největších k nejmenším jako květ. Růže upečeme v troubě a pokud se rozjíždějí, zapíchneme do středů párátka.

Syrové plátky brambor rozdělíme do 2–3 misek, osolíme je a okořeníme - grilovacím kořením, kořením na americké brambory, kmínem nebo bylinkami. Plátky přikládáme k sobě po několika kusech, ve výsledku mají květy barevné odstíny.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli