Bramborové růžičky jsou chutnou a jedlou dekorací, kterou oslníme rodinu i hosty
Bramborové růže jsou chutnou ozdobou, kterou využijeme k pohoštění na každé oslavě. Základem růže jsou tenké plátky brambor, složené do tvaru růžového květu a poté upečené nebo osmažené dočervena.
Květy bramborové růže jsou efektní dekorací, kterou asi nebudeme dělat rodině k večeři, ale spíše pro přátele jako originální pohoštění. Brambory před tvarováním různě okořeníme - takto si můžeme pohrát i s jejich barevnými odstíny.
Jak připravit bramborové růže
Jako u mnoha jiných receptů, i zde máme tři možnosti tvarování:
- Brambory nakrájíme na tenoučké plátky - buď nožem, škrabkou na brambory nebo na struhadle. Jednotlivé plátky přikládáme na sebe a tvarujeme je jako květ růže. Aby se nerozjely, spíchneme je dole párátkem. Růže klademe do rozpáleného oleje a za stálého otáčení je osmažíme do červena. Výhodou je smažení ve fritovacím hrnci.
- Ostrým nožem nakrájíme z oloupaných velkých brambor tenké plátky. Rozložíme je na stůl do řady (kolem 10 plátků a více) a pak je od kraje smotáme do tvaru rolády. Ty vložíme do formiček na muffiny, vymazaných máslem a upečeme je v troubě do červena. Květy se pro svou velikost mohou použít jako originální příloha.
- Velmi jednoduchou růži připravíme do kulatých formiček na muffiny nebo na lívance, které vymažeme máslem. Kulaté brambory oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky a okořeníme. Kolečka klademe do formiček od největších k nejmenším jako květ. Růže upečeme v troubě a pokud se rozjíždějí, zapíchneme do středů párátka.
Syrové plátky brambor rozdělíme do 2–3 misek, osolíme je a okořeníme - grilovacím kořením, kořením na americké brambory, kmínem nebo bylinkami. Plátky přikládáme k sobě po několika kusech, ve výsledku mají květy barevné odstíny.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře