Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá nádivka do kuřete je kromě výborné chuti také vláčná a nerozpadne se. Vyzkoušejte skvělý recept
Zdroj: Pixabay-Rita

Kuře s nádivkou patří k slavnostnějším pokrmům. Nádivka musí být kromě skvělé chuti i dostatečně vláčná a zároveň pevná, aby držela pohromadě a nerozpadla se. Pomůže nám dostatek mléka a sníh z bílků.

Základem nádivky je většinou pečivo nakrájené na kostky, které vytvoří mozaiku, aby nakrájená nádivka byla lákavá i pro oko. Do jednoho kuřete potřebujeme nádivku z 300 g bílého pečiva (veka, žemle, rohlíky, toustový chléb), 100 g másla (část másla můžeme nahradit nakrájenou slaninou), 3 vajec, 1/3-1/2 l mléka. Nádivku ochutíme solí, pepřem, sekanou petrželkou, muškátovým květem.

Tato základní nádivka má mnoho variací podle chutí nebo rodinných zvyklostí. Můžeme přidat např. škrabaná kuřecí játra, dušené houby, celé množství slaniny místo másla, česnek utřený se solí, sekané mandle.

Jak připravit nádivku

S našimi radami ji hravě zvládne každý:

  1. Pečivo nakrájíme na kostky a necháme trochu oschnout. Vložíme do mísy.
  2. Máslo rozpustíme, případně vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, a necháme částečně zchladnout.
  3. V polovině mléka rozkvedláme žloutky a polijeme tím nakrájené pečivo. Podle potřeby mléko postupně přidáváme.
  4. Okořeníme, ochutíme a promícháme s připraveným tukem. Mícháme jen tak, aby se všechno pečivo navlhčilo, ale nevyrobili jsme kaši.
  5. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh a lehce vmícháme do hmoty.
  6. Nádivkou kuře naplníme. Plnit můžeme podle názorného videa.

Kde nádivku využít

Kromě celého kuřete můžeme touto nádivkou naplnit např. vykostěný plát na roládu nebo jen vykostěná stehna. Pokud nějaká nádivka zbyde, upečeme ji zvlášť, například v muffinkových formičkách. Pečené kuře s nádivkou podáváme většinou s bramborovými knedlíky a dušeným zelím. Přípravu bramborových knedlíků ukazuje názorné video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky