Časté chyby při ohřevu pokrmů: Zapomeňte na horký talíř a jídlo studené jako led
Kdo by neznal ohřev v mikrovlnné troubě, kdy nelze vytáhnout talíř kvůli horkosti, ovšem jídlo na něm je ledové stejně jako při vytažení z lednice. Pojďte se s námi podívat, jak se vyvarovat této i dalších chyb při ohřevu.
Ohřev jídla se může zdát jako banalita, ovšem i během tohoto procesu lze zbytečně chybovat, což může mít vliv na kvalitu ohřívaného pokrmu. Chybně ohřátá jídla mohou být stále studená, ale také vysušená či gumová. Tomu však lze předejít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 chyb při ohřevu jídel
Nemějte obavy, nejde o nic složitého - ohřev zvládnou i větší děti. Abyste však docílili správně ohřátého pokrmu, je potřeba mu věnovat trochu pozornosti.
- Horký talíř, ale studené jídlo - to není chyba přístroje, nýbrž naše. Mikrovlnku je potřeba nastavit na nižší výkon a jídlo ohřívat déle. Minimálně jednou během ohřevu je také potřeba pokrm promíchat (v případě masa otočit plátek).
- Nevzhledným a nedobrým škraloupům na omáčkách a krémových polévkách předejdete jejich průběžným mícháním, čímž zabráníte i jejich připálení.
- Přílohy v podobě rýže nebo těstovin jsou po ohřátí často vysušené. Vsaďte na ohřev v páře, který je šetrný a velmi efektivní, protože příloha nebude suchá.
- Příliš husté pokrmy jsou náchylné k připálení. Nařeďte je menším množstvím vhodné tekutiny (u smetanových omáček mléko či smetana, u masových vývar).
- Nezakryté jídlo se rychle vysouší. Ať už ohříváte v mikrovlnce nebo v hrnci, lepší je mít pokrm přikrytý vhodnou pomůckou - poklicí či krytem do mikrovlnky.
- Spěch je vaším nepřítelem téměř při jakékoliv činnosti v kuchyni. Ohřívejte pokrmy pozvolna, postupně a dopřejte jim dostatečný čas, abyste si pochutnali.
- Pozor dejte na opakované ohřívání, které se vzhledem k množení nežádoucích bakterií a mikroorganismů nedoporučuje. Popravdě, i na chuti jídla je několikátý ohřev znát. Vždy odebírejte k ohřevu jen takové množství, které se hned sní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co trápí při ohřevu konkrétně vás? Napište nám do komentářů, společně jistě najdeme řešení! A pro inspiraci vám přinášíme videorecept k přípravě klasického hospodského guláše, který je nejlepší po pár dnech od jeho vaření. Nyní už víte, jak jej bezchybně ohřát - pomalu, postupně a hlavně nezapomenout na míchání.
Komentáře