Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při ohřevu pokrmů: Zapomeňte na horký talíř a jídlo studené jako led
Zdroj: Freepik, stockking

Kdo by neznal ohřev v mikrovlnné troubě, kdy nelze vytáhnout talíř kvůli horkosti, ovšem jídlo na něm je ledové stejně jako při vytažení z lednice. Pojďte se s námi podívat, jak se vyvarovat této i dalších chyb při ohřevu.

Ohřev jídla se může zdát jako banalita, ovšem i během tohoto procesu lze zbytečně chybovat, což může mít vliv na kvalitu ohřívaného pokrmu. Chybně ohřátá jídla mohou být stále studená, ale také vysušená či gumová. Tomu však lze předejít.

7 chyb při ohřevu jídel

Nemějte obavy, nejde o nic složitého - ohřev zvládnou i větší děti. Abyste však docílili správně ohřátého pokrmu, je potřeba mu věnovat trochu pozornosti.

  1. Horký talíř, ale studené jídlo - to není chyba přístroje, nýbrž naše. Mikrovlnku je potřeba nastavit na nižší výkon a jídlo ohřívat déle. Minimálně jednou během ohřevu je také potřeba pokrm promíchat (v případě masa otočit plátek).
  2. Nevzhledným a nedobrým škraloupům na omáčkách a krémových polévkách předejdete jejich průběžným mícháním, čímž zabráníte i jejich připálení.
  3. Přílohy v podobě rýže nebo těstovin jsou po ohřátí často vysušené. Vsaďte na ohřev v páře, který je šetrný a velmi efektivní, protože příloha nebude suchá.
  4. Příliš husté pokrmy jsou náchylné k připálení. Nařeďte je menším množstvím vhodné tekutiny (u smetanových omáček mléko či smetana, u masových vývar).
  5. Nezakryté jídlo se rychle vysouší. Ať už ohříváte v mikrovlnce nebo v hrnci, lepší je mít pokrm přikrytý vhodnou pomůckou - poklicí či krytem do mikrovlnky.
  6. Spěch je vaším nepřítelem téměř při jakékoliv činnosti v kuchyni. Ohřívejte pokrmy pozvolna, postupně a dopřejte jim dostatečný čas, abyste si pochutnali.
  7. Pozor dejte na opakované ohřívání, které se vzhledem k množení nežádoucích bakterií a mikroorganismů nedoporučuje. Popravdě, i na chuti jídla je několikátý ohřev znát. Vždy odebírejte k ohřevu jen takové množství, které se hned sní.

Co trápí při ohřevu konkrétně vás? Napište nám do komentářů, společně jistě najdeme řešení! A pro inspiraci vám přinášíme videorecept k přípravě klasického hospodského guláše, který je nejlepší po pár dnech od jeho vaření. Nyní už víte, jak jej bezchybně ohřát - pomalu, postupně a hlavně nezapomenout na míchání.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli