Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky jsou nezaměnitelnou klasikou, bez které se o Vánocích nikdo z nás neobejde. Dokonce ani alergici, protože mimo jiné existuje i varianta receptu na vanilkové rohlíčky bez ořechů. Ale co když se nedaří?

Ať už jste bláznivý milovník Vánoc, nebo unavený bručoun, na tabuli vám nikdy nechybí vanilkové rohlíčky. Leda že by se nepovedly - tomu však můžete snadno předejít přečtením následujících řádků. Tak co, upečete letos dvojitou dávku?

8 častých chyb při pečení vanilkových rohlíčků

Nebojte se, následující body, prozrazující vám ty nejčastější chyby během příprav a pečení vanilkových rohlíčků, nejsou žádné šílenosti - lehce jim předejdete.

  1. Jak jinak začít, než kvalitou surovin, což platí při přípravě jakéhokoliv jídla či cukroví. Zkrátka bez kvalitního vstupu nemůžete očekávat kvalitní výstup.
  2. Mnohá těsta na cukroví je potřeba nechat odležet do druhého dne v lednici. Ani těsto na vanilkové rohlíčky není výjimkou. Chcete si přeci naplno pochutnat, že?
  3. Změklé máslo je do těst na cukroví žádoucí, to ovšem neplatí v případě těsta na rohlíčky, do kterého je nezbytné zapracovávat máslo studené, aby se těsto, ale především výsledné rohlíčky, nedrolily v rukou.
  4. Různě široké a veliké rohlíčky nenadchnou, proto je dobré vyzrát na tvarování tím, že z kousku těsta vytvoříte dlouhého hada, ze kterého pak pomocí vykrajovátka oddělujete stejně dlouhé kousky. Budou tak jeden jako druhý.
  5. Vyhraďte si čas pouze na rohlíčky a během pečení neodcházejte od trouby - stačí zdánlivě malá chvilka a cukroví je přepečené (tedy tvrdé) nebo připálené.
  6. Rozčilují vás ošklivé mapky cukru na každém rohlíčku? Pak je jasné, v čem tkví pochybení - obalovali jste ještě horké rohlíčky. Je potřeba nechat cukroví částečně vychladnout a teprve vlažné obalovat, aby bylo obalení efektní.
  7. Za podivně rozteklými rohlíčky se skrývá chyba ve zpracování ořechů. Ořechy byste měli nasekat či nastrouhat, mixováním totiž pustí příliš mnoho tuku.
  8. Nezapomínejte také na správné skladování, abyste si na vanilkových rohlíčcích mohli pochutnávat po celou dobu vánočních svátků.

Vanilkové rohlíčky jsou úžasně variabilní, a tak můžete základní těsto různě obměňovat nebo zkoušet zcela nové recepty. Vyzkoušejte si s námi upéct křehké vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku. Video vás provede jejich přípravou:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky