Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při přípravě knedla vepřa zela: Víte, čeho se vyvarovat, abyste si pochutnali?
Zdroj: Toprecepty

Knedlo vepřo zelo - český pokrm, na který nedáme ani za mák dopustit. Proč by také ano? Nadýchané knedlíky, šťavnaté maso a chuťově vyvážené zelí polité výpekem tvoří dokonalou kombinaci. Nechybujte v přípravě.

Nevíte, co vařit k nedělnímu obědu? Česká klasika v podobě knedla vepřa zela rozhodně nezklame, ba naopak. Lahodná chuť jemného masa v kontrastu se sladkokyselým zelím, to vše zjemněné nadýchaným knedlíkem - kdo by odolal?

10 častých chyb při přípravě knedla vepřa zela

Žádný strach, díky upozornění na často se vyskytující chyby jim snadno předejdete a připravíte tak delikatesu české kuchyně, na kterou se všem budou sbíhat sliny.

  1. Vsaďte na kvalitní suroviny, abyste nebyli z pokrmu zklamaní. Řeč je tedy především o vhodném mase na knedlo vepřo zelo, kdy je lepší zajít k řezníkovi.
  2. Chuťově mdlé maso nikoho neoslní. Myslete na to, že na vepřové maso nepatří jen sůl. Jeho chuť podpoříte také pepřem, kmínem, česnekem a cibulí.
  3. Zapomeňte jednou provždy na maso tvrdé jako podrážka. Jemné, rozpadající se struktury masa snadno docílíte jeho přípravou v troubě.
  4. Zelí je potřeba pokrájet na menší kousky, aby se vám lépe konzumovalo. V případě kysaného zelí je často nutné propláchnutí, abyste zjemnili jeho chuť.
  5. Jen na správně ochuceném zelí si opravdu pochutnáte. Dochuťte ho solí a cukrem, v případě čerstvého zelí je pak samozřejmostí použít i ocet.
  6. Víte, že jen zahuštěné zelí dokáže správně pohltit šťávu z masa? Zapomeňte na nevzhledné hrudky ze špatně rozmíchané záklechtky a vsaďte na jednodušší zahuštění zelí, kterým je použití nastrouhané syrové či vařené brambory.
  7. Šťávu z výpeku je potřeba připravit redukcí na sporáku a následným zahuštěním záklechtkou nebo jíškou. Bez následného provaření po dobu alespoň 20 minut by však tato omáčka měla nedobře moučnou chuť, nepodceňujte tento krok.
  8. Při přípravě domácích houskových knedlíků je pak nejčastější chybou nesprávná volba mouky, kdy tou nejvhodnější je mouka hrubá. Také je potřeba nechat těsto na knedlíky dostatečně nakynout a opomenout nelze ani dvojité kynutí.
  9. Pokud jste se rozhodli pro změnu a zvolili jste k přípravě knedlíky karlovarské, buďte obezřetní v množství mouky, protože té není potřeba mnoho. O nadýchanost karlovarských knedlíků se postará pevně vyšlehaný sníh z bílků.
  10. A jaká je poslední častá chyba? Servírování jídla, kdy jedna z jeho částí je již studená. Maso můžete udržovat v troubě pod alobalem při 50 °C, zelí lze přihřát v hrnci a knedlíky snadno ohřejete v páře.

Přejeme vám, abyste byli s vaším nedělním pokrmem spokojeni a nemuseli zoufat nad nepodarkem. Pokud byste si rádi připravili knedlo vepřo zelo podle Václava Friče, zkuste to podle názorného videoreceptu z naší dílny. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli