Chyby při přípravě knedla vepřa zela: Víte, čeho se vyvarovat, abyste si pochutnali?
Knedlo vepřo zelo - český pokrm, na který nedáme ani za mák dopustit. Proč by také ano? Nadýchané knedlíky, šťavnaté maso a chuťově vyvážené zelí polité výpekem tvoří dokonalou kombinaci. Nechybujte v přípravě.
Nevíte, co vařit k nedělnímu obědu? Česká klasika v podobě knedla vepřa zela rozhodně nezklame, ba naopak. Lahodná chuť jemného masa v kontrastu se sladkokyselým zelím, to vše zjemněné nadýchaným knedlíkem - kdo by odolal?
Mohlo by vás zajímat
10 častých chyb při přípravě knedla vepřa zela
Žádný strach, díky upozornění na často se vyskytující chyby jim snadno předejdete a připravíte tak delikatesu české kuchyně, na kterou se všem budou sbíhat sliny.
- Vsaďte na kvalitní suroviny, abyste nebyli z pokrmu zklamaní. Řeč je tedy především o vhodném mase na knedlo vepřo zelo, kdy je lepší zajít k řezníkovi.
- Chuťově mdlé maso nikoho neoslní. Myslete na to, že na vepřové maso nepatří jen sůl. Jeho chuť podpoříte také pepřem, kmínem, česnekem a cibulí.
- Zapomeňte jednou provždy na maso tvrdé jako podrážka. Jemné, rozpadající se struktury masa snadno docílíte jeho přípravou v troubě.
- Zelí je potřeba pokrájet na menší kousky, aby se vám lépe konzumovalo. V případě kysaného zelí je často nutné propláchnutí, abyste zjemnili jeho chuť.
- Jen na správně ochuceném zelí si opravdu pochutnáte. Dochuťte ho solí a cukrem, v případě čerstvého zelí je pak samozřejmostí použít i ocet.
- Víte, že jen zahuštěné zelí dokáže správně pohltit šťávu z masa? Zapomeňte na nevzhledné hrudky ze špatně rozmíchané záklechtky a vsaďte na jednodušší zahuštění zelí, kterým je použití nastrouhané syrové či vařené brambory.
- Šťávu z výpeku je potřeba připravit redukcí na sporáku a následným zahuštěním záklechtkou nebo jíškou. Bez následného provaření po dobu alespoň 20 minut by však tato omáčka měla nedobře moučnou chuť, nepodceňujte tento krok.
- Při přípravě domácích houskových knedlíků je pak nejčastější chybou nesprávná volba mouky, kdy tou nejvhodnější je mouka hrubá. Také je potřeba nechat těsto na knedlíky dostatečně nakynout a opomenout nelze ani dvojité kynutí.
- Pokud jste se rozhodli pro změnu a zvolili jste k přípravě knedlíky karlovarské, buďte obezřetní v množství mouky, protože té není potřeba mnoho. O nadýchanost karlovarských knedlíků se postará pevně vyšlehaný sníh z bílků.
- A jaká je poslední častá chyba? Servírování jídla, kdy jedna z jeho částí je již studená. Maso můžete udržovat v troubě pod alobalem při 50 °C, zelí lze přihřát v hrnci a knedlíky snadno ohřejete v páře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přejeme vám, abyste byli s vaším nedělním pokrmem spokojeni a nemuseli zoufat nad nepodarkem. Pokud byste si rádi připravili knedlo vepřo zelo podle Václava Friče, zkuste to podle názorného videoreceptu z naší dílny. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře