Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nápady a tipy na víkendové obědy podle ročního období

O víkendu míváme víc času i chuti věnovat se kulinaření. Také bývá přítomno víc členů rodiny, které chceme potěšit něčím dobrým. A často také na víkend přesouváme oslavy svátků a narozenin, na které v běhu pracovního týdne čas nezbývá.

Narozeniny

Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…

Ideální víkendové menu

Můžeme na víkendové menu věnovat čas polévce nebo předkrmu, hlavnímu jídlu i moučníku nebo dezertu. Neměli bychom kombinovat těžká jídla s krémovými moučníky, protože tím si zbytečně zatížíme zažívání. Také asi nechceme trávit u sporáku celý den, abychom měli čas si popovídat, jít na procházku nebo se věnovat koníčkům, na které v týdnu čas nemáme.
 

Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a podle všeho měly pravdu. V zimních měsících, kdy teploty klesají i velmi nízko a ze skříně vytáhneme zimní bundy, spoléháme na hutné hřejivé polévky. Ať… Podívejte se na všechny polévky.

Polévky

Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla servírovaná před hlavním chodem. Nejčastěji jsou součástí slavnostního menu nebo pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jsou ve… Podívejte se na všechny předkrmy.

Předkrmy

Řídíme se sezonou a je jasné, že jinak uvaříme v létě nebo na jaře, když je všude obrovská nabídka sezonního ovoce a zeleniny a jinak budeme vařit na podzim nebo v zimě. Na našem webu můžete využít užitečné štítky, které vám pomohou s výběrem jídel.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Návrh jarního jídelníčku

Na jaře určitě využijeme pro kuchařské kreace nově rašících bylin - kopřiv, pažitky, medvědího česneku a dalších. Přidáme lehčí masa a zeleninu, která začíná mít sezonu, ať už se jedná o chřest, mladý hrášek, mladou karotku, listové saláty nebo ředkvičky. Taky probíhající postní období kolem Velikonoc nám umožní plynule přejít na lehčí jídelníček po zimě. 

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Odlehčené letní menu

Letní teploty a nabídka ovoce a zeleniny nás automaticky přivede na lehké letní stravování. Více se pohybujeme venku a sportujeme. Z jídel a nápojů vybíráme ty, které jsou lehce stravitelné a ochlazují nás. Nastává období grilování a prvních sklizní ze zahrádek.

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Co uvařit na podzim

Podzimní mlhy a plískanice překonáme s teplými polévkami a nápoji, zasytí nás vydatnější strava, která nám dodá energii i potřebné vitamíny. Zazimujeme zahrádky a užíváme si zaslouženého odpočinku v teple a suchu s knihou a šálkem něčeho dobrého.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jaké jídlo připravit v zimě

V zimě na nás zprvu čeká předvánoční chystání svátků a oslav konce roku. Po svátečním hodování se snažíme setřást zimní únavu alespoň procházkami nebo sportem. Máme víc času na různé experimenty v kuchyni a začíná oblíbená doba zabijaček a dobrot z nich.

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

 

 Celoroční nápady a tipy na jídla jsou k nezaplacení hlavně ve chvílích, kdy nemáte vlastní. Zkuste se inspirovat u nás.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům