Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně je tradičním receptem české kuchyně. Připravuje se zásadně pro slavnostní okamžiky, například na svatby. Její příprava není náročná, stačí dodržet postup a dopřát přípravě dostatek času a trpělivosti.

Svíčková na smetaně se řadí mezi slavnostní pokrmy, a to především z důvodu použití dražšího masa, ale i pro časovou náročnost. Pokud tedy hledáte recept, kdy budete mít jídlo do hodiny na stole, svíčková rozhodně není vhodnou volbou.

Chyby při přípravě svíčkové omáčky

Nenechte se odradit řečmi, že svíčkovou začátečník v žádném případě nezvládne. Je to lež jako věž! Jestliže se obrníte trpělivostí a dodržíte postup vámi vybraného receptu, připravíte nevídaně skvělou svíčkovou, které si každý přidá další nášup.

  1. Že restování zeleniny je zbytečnost? Omyl, díky tomuto kroku se chuť zeleniny zvýrazní. Poté se zelenina navíc nechá zkaramelizovat, což její chuť vystřelí do gurmánských nebes. Jen pozor na připálení, zkazila by se chuť celé omáčky.
  2. Toužíte-li po opravdu vynikající svíčkové, zapomeňte na bujón. Jedině s kvalitním vývarem docílíte chuťově dokonalé omáčky bez umělé pachuti.
  3. Ocet můžete před přidáním k zelenině zredukovat, což je hojně doporučováno. Důležité však je s octem šetřit, aby se vaši strávníci nešklebili. Pokud jste to s kyselením přehnali, omáčku přislaďte - postupně, malým množstvím cukru.
  4. Zatočte jednou provždy se suchým masem. Před dušením ho zprudka osmahněte na pánvi, aby se maso zatáhlo a uchovalo si šťavnatost. Na té mu výrazně přidáte i špikováním, které u hovězí svíčkové není radno opomíjet.
  5. Zahušťování omáček má svá pravidla - jíška nesmí být připálená ani příliš tmavá a případné hrudky jsou ve svíčkové také nežádoucí. A naše rada? Použijte větší množství zeleniny - po finálním rozmixování vznikne dokonale hustá a hladká omáčka, kterou nemusíte "kazit" zahušťováním moukou.
  6. Sraženou svíčkovou můžete zachránit tyčovým mixérem, ovšem lepší je se tomuto jevu vyhnout. Vyndejte smetanu z lednice už při přípravě zeleniny, aby měla při použití pokojovou teplotu - smetana se do omáčky vlévá až na závěr.

Nezapomínejte, že bez kvalitního masa, správně připravené zeleniny a základního ochucení (cukr, ocet, divoké koření a hořčice) jen stěží docílíte kýženého výsledku. Pokud jsme vás navnadili na přípravu pravé svíčkové na smetaně, můžete si ji připravit podle názorného videoreceptu z naší dílny. Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli