Celestýnské nudle se připravují ze slaného těsta, které dochutíme bylinkami a kořením
Celestýnské a fritátové nudle se připravují ze slaného palačinkového těsta, ale několika přísadami (zelené bylinky, koření) z nich můžeme připravit originální chutnou vložku do polévky, kterou znaly už naše babičky.
Celestýnské nudle dodávají každé polévce sváteční podobu. Můžeme je připravit jen z jednoduchého osoleného těsta, ale pro slavnostní oběd z nich navíc uděláme vkusnou dekoraci. Díky nudlím získá polévka hustotu a bude chutnější a vydatnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat celestýnské nebo fritátové nudle
Podobají se palačinkám, které jsou úplně jednoduché:
- Mléko (na 100 ml mléka můžeme přidat 1 žloutek nebo 1/2 vejce).
- Hladká, polohrubá nebo hrubá mouka - podle toho, jak chceme nudle silné.
- Sůl, muškátový květ, sekané zelené bylinky.
V mléce rozšleháme metličkou mouku a sůl. Z hladké mouky jsou nudle tenké a jemné, z polohrubé mouky mají větší objem a hrubá mouka jim dodá sytost a nadýchanost. Ušleháme těstíčko, které necháme 30–60 minut odpočívat - pak se placky při smažení netrhají. Vmícháme zelené natě a bylinky a můžeme začít smažit.
Fritátové nudle se připravují z hladké mouky. Palačinky se po nakrájení na nudle ještě krátce osmaží na másle. Celestýnské nudle podáváme pokrájené na proužky nebo na šneky ze srolované palačinky.
Komentáře