Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna horkých polévek: Jak na perfektní celestýnské nebo fritátové nudle? Základem je dokonalé palačinkové těsto
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Zima se stále nerozloučila, a tak si potřebujeme připravovat horké výživné polévky. Celestýnské a fritátové nudle patří mezi možnosti, jak polévky doplnit. Co mají společného s palačinkami?

Co vložit do polévky?

Horké vývary nám stále zpříjemňují dny. Můžeme do nich vkládat různé druhy zavářek, svítek, krutony, někdy se zase dá sáhnout po nudlích. Ale nejsou nudle jako nudle. Ty, o kterých je dnes řeč, jsou vlastně nakrájenou palačinkou.

Co jsou celestýnské a fritátové nudle

Ačkoliv to zní podivně, skutečně mají jak celestýnské, tak i fritátové nudle základ v palačinkách. První písemný recept na tento druh nudlí můžeme najít zhruba na přelomu 19. a 20. století.

Tehdy se objevovaly v kuchařkách jako omeletové nudle. Tento název můžete najít třeba v Úsporné kuchařce prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové, ale i v Klasické české kuchařce Marie Janků-Sandtnerové. Tam je vložka do polévky uvedena jako omeletové nudle (fritátové).

Jak se liší celestýnské a fritátové nudle

Oba druhy palačinkových nudlí se připravují naprosto stejně na pánvičce. Někdy se svinují podobně jako klasická palačinka do ruličky. Rozdíl spočívá až v následném dokončení vložky do polévky.

Pokud se rozhodneme pro přípravu celestýnských nudlí, palačinku pokrájíme na 4-5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky. Dají se na talíř, a následně zalijí polévkou.

Jestliže ale budeme chtít do polévky dát fritátové nudle, palačinky rozkrájíme na 5cm proužky široké 2-3 mm. Tyto proužky pak smažíme na tuku. Necháme je vychladnout. Pak chutnají krásně křupavě. Opět se na talíř dávají až před podáváním. Fritátové nudle změknou v tu pravou chvíli. Slovo frittata je italským výrazem pro omeletu. Celestýnské nudle jsou širší a neopékají se.

Co je třeba vědět k přípravě celestýnských a fritátových nudlí

Někdy se dohadujeme o tom, jakou mouku použít. Záleží to ale na osobních preferencích. Když sáhneme po hladké mouce, budou palačinky a tedy i nudle jemnější. Když zase zvolíme hrubou mouku, bude výsledek objemnější. Pro někoho je zase ideální „zlatý střed“ v podobě polohrubé mouky. Smažit můžete na oleji, másle, ale ideální pro chuť je sádlo.

Jak připravit celestýnské nudle

Na přípravu si přichystejte: jedno vejce, asi 150 ml mléka, asi 70 g mouky, špetku muškátového květu, lžičku oleje a špetku soli. Dále tuk na pánvičku. Jak na to? Rozklepněte vejce do misky, přilijte mléko, olej a prošlehejte je. Přisypte mouku a opět prošlehejte. Výsledkem bude hustší palačinkové těsto. Přidejte muškátový oříšek a těsto osolte. Promíchejte a nechte půl hodiny odstát.

Pánev rozpalte a mírně ji potřete tukem. Odpočaté těsto promíchněte metličkou a na pánev nalijte jednu naběračku. Těsto rovnoměrně rozlijte po dni. Opečte palačinku z jedné stran do hnědo-zlaté barvy, obraťte a opečte i po druhé straně.

Pokud vám těsto připadá příliš husté, zřeďte je trochou mléka. Opečenou palačinku dejte na prkýnko, pevně ji zaviňte, jako v případě klasické palačinky, a následně nakrájejte na pruhy široké půl centimetru a 4-5 cm dlouhé.
Celestýnské nudle si můžete přichystat i takto.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu poctivý kuřecí vývar :

Jak připravit fritátové nudle

Ze začátku se připravují fritátové nudle stejně jako ty celestýnské, tedy i ze stejného těsta. Připravte tedy těsto, jak je uvedeno výše, a usmažte z něj palačinky. Ty nakrájejte na proužky zhruba 2-3 mm široké a 5 cm dlouhé. 

Pak můžete použitou pánev vytřít papírovou utěrkou. Nalijte na pánvičku olej a rozpalte plotýnku. Postupně v rozehřátém oleji osmažte palačinkové proužky. Jde to velmi rychle. Na vylovení si vezměte děrovanou naběračku a hotové nudle nechte okapat na papírové utěrce.
Fritátové nudle si můžete připravit i podle tohoto receptu.

Náš tip: V obou případech můžete přidat do těsta bylinky, které máte po ruce. Poslouží petrželka, celerové listy, pažitka. Když nemáte čerstvé, poslouží i sušené. Můžete zvolit i jiné bylinky, jako je tymián, bazalka, nebo třeba majoránka.

Zdroje informací:
Marie Janků-Sandtnerová, Klasická česká kuchařka, XYZ, 2021
Anuše Kejřová, Úsporná kuchařka, Paseka, 1990
https://www.kucharkaprodceru.cz/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více