Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při grilování sýrů: Vhodný typ sýra a správná příprava zajistí skvělý výsledek
Zdroj: Freepik

Sýry patří hned po mase k nejoblíbenějším pochoutkách připravovaným na grilu. Hned v závěsu je pak zelenina a ovoce. Příprava sýrů na gril musí být důkladná, aby vaše snaha nepřišla vniveč. Seznamte se s častými chybami.

Grilování sýrů má specifické zásady, kdy je potřeba přihlédnout jak ke druhu vámi vybraného sýra na gril, tak i k jeho potřebné přípravě a vhodné teplotě pro tepelnou úpravu. Níže vás seznámíme s nejčastějšími chybami při přípravě a grilování sýrů.

7 častých chyb při grilování sýrů

Záludnost hledejte především ve výběru vhodného sýra - tento krok je totiž jedním z těch nejzásadnějších a od něj se odvíjí i další příprava.

  1. Žádné potraviny nepatří na právě rozpálený gril - dopřejte grilu čas a jakmile teplota uvnitř dosáhne stabilní a vhodné hodnoty, začněte s grilováním.
  2. Příliš měkké sýry, jako je mozzarella nebo brynza, se velmi rychle roztékají a ještě z nich navíc vytéká tekutina. Právě proto nejsou vhodné samostatně na gril. Například raclette ale můžete připravovat na speciálním grilu v mističkách.
  3. Ani s tvrdými sýry však na gril nevyzrajete. Eidam, gouda nebo ementál, všechny tyto sýry se také velmi brzy roztékají, proto jsou vhodné jako posyp nebo součást pokrmů, nikoliv samostatně ke grilování. Balkánský sýr, stejně jako feta, se zase na grilu spíše vysuší, než aby získal na chuti.
  4. Hermelín je na gril jako dělaný, ovšem nikdo netouží po rozteklém sýru na roštu a uhlících uvnitř grilu - právě proto sýr raději zabalte do alobalu nebo slaniny. Grilovat ho můžete i volně na roštu, ovšem pozor, aby vám nepraskl.
  5. Rozteklým sýrům předejdete jak alobalem, tak i grilovacími miskami. Díky tomu zůstane gril perfektně čistý, i kdyby se sýry roztekly.
  6. K manipulaci se sýrem nikdy nepoužívejte vidličky či jiné ostré předměty, abyste neporušili povrch a nevytekl. Vsaďte na dřevěné či plastové obracečky.
  7. Sýry se grilují jen po dobu pár minut, proto je nenechávejte na grilu příliš dlouho, aby se neroztekly nebo naopak nevysušily.

Tip: Pokud jste se rozhodli sýry grilovat bez alobalu nebo misek, alespoň potřete rošt olejem, aby se k němu nepřichytily.

A které sýry jsou vhodné ke grilování? Kromě klasiky v podobě hermelínu a camembertu je to také sýr halloumi, oštiepok, parenica nebo kozí sýr. Připravte si s námi labužnický grilovaný hermelín, jehož přípravou vás provede videonávod:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli