Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
Zdroj: Toprecepty.cz

Zavářky a nudle do polévek nemusíme kupovat, můžeme si je vyrobit sami doma. Ohlídáme si tím kvalitu surovin a jejich zpracování. Protože domácí jsou prostě domácí, a tyhle budou chutnat jako od babičky.

Na domácí nudle podle našeho receptu potřebujeme hrubou mouku, vejce a vodu. Vejce mohou být čerstvá nebo naložená (klepneme je předem do hrnku). Voda pomůže k tomu, aby těsto bylo vláčnější a její množství se řídí velikostí vajec a tím, jak mouka saje tekutinu. Pokud připravujeme těstoviny do zásoby, těsto nesolíme (sůl totiž přijímá vlhkost a těstoviny by při delším skladování mohly zplesnivět). Těstoviny na okamžitou spotřebu osolíme.

Jak připravit těsto na polévkové nudle

Na jednu dávku potřebujeme 300-400 g hrubé mouky, 2 vejce a asi 1/8 l (jsou-li vejce menší, stačí 2 lžíce) studené vody.

  1. Pokud vlastníte strojek na hnětení těsta nebo opravdu výkonný hnětač, máte vyhráno. Také mnohé typy domácích pekáren mají program Nudlové těsto.
  2. Při ruční práci vytvoříme v mouce na vále (nebo v misce) důlek, vlijeme vejce a nožem za postupného přidávání vody promícháváme. Když těsto drží pohromadě, zapojíme ruce. Těsto hněteme tak dlouho, až je z něj hladká tuhá koule, která se vůbec nechytá válu. Těsto musí být tuhé, ale ne tvrdé (drobilo by se). Zabalíme do fólie nebo schováme pod nahřátý kastrol a necháme půl hodiny odležet.
  3. Těsto rozdělíme na menší části, aby se lépe rozvalovaly. Z každé části vyválíme asi 1 mm tenkou placku. Těsto, které nezpracováváme, necháme zakryté, aby neoschlo. Pokud těsto ještě trochu lepí, podsypáváme ho trochu moukou. I s rozvalováním vám může pomoci strojek na těstoviny.
  4. Rozválené placky rozprostřeme na čisté utěrky a necháme oschnout. Po chvíli je můžeme obrátit, aby schly i z druhé strany. Placky by neměly uschnout úplně, protože by se těsto lámalo při krájení. Musí stále zůstat vláčné. Nudle z málo oschlého těsta se zase slepují. Praxí získáme správný odhad. 
  5. Placky nakrájíme na pásy asi 4 cm široké, dáme jich několik na sebe a příčně z nich krájíme co nejtenčí nudličky. Výbornou pomůckou je kráječ na nudle, je vhodný pro toho, kdo chce nudle připravovat pravidelně. Nakrájí nudličky všechny stejně široké a bez námahy.
  6. Nakrájené nudličky během sušení protřásáme, aby se neslepily. Pokud je chystáme na uskladnění, necháme je zcela uschnout, aby se lámaly. Pak je skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Jak uvařit polévkové nudle

Polévkové nudle vždycky vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby nám mouka z nich nezakalila vývar. Vaříme podle pravidel na vaření těstovin. Stačí jim 2-3 minuty. Po uvaření je scedíme a hned vložíme do polévky. Zbytek podáme v misce nebo na talířku, na přidání. Můžeme je také promastit, aby se neslepily, nechat zchladnout a upotřebit později. Místo pracnějších nudlí můžeme připravit méně pracné strouhání, kdy těsto jen po částech nastrouháme na struhadle.

Názorné video nám ukáže přípravu nudlí tak, aby je zvládl i začátečník.

Malá rada na závěr

Domácí nudle můžeme připravit i z jiné než hrubé mouky, povedou se také, jen budou chutnat trochu jinak. Z hrubé mouky jsou totiž nadýchané, kypré a tím i měkčí. Z hladké mouky jsou jemné, méně nadýchané a hutnější. A z polohrubé mouky výsledek bude něco mezi oběma variantami.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky