Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Zdroj: Pixabay, NastasyaDay

Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě ovoce a zeleniny padne volba většinou na sýr. Co takhle zkusit místo tradičního hermelínu třeba halloumi? Věřte, že zachutná i milovníkům klobásek a krkoviček!

Kyperský chráněný zázrak

Historie výroby tohoto sýra sahá až do dob Byzantské říše, tedy již do období středověku. Podle stránek Halloumicheese.eu se první zmínky o něm objevily v textech italských cestovatelů, kteří zavítali na Kypr. Podobné sýry se ovšem v tu dobu vyráběly v mnoha zemích východního Středomoří, třeba i v Libanonu. To, zda se tam dostaly právě z Kypru, nebo se v této oblasti na různých místech zrodil nápad vyrobit takovýto sýr nezávisle na sobě, není úplně jasné. V každém případě si na Kypru sýr halloumi získal velkou oblibu a stal se jednou z hlavních součástí jídelníčku místních obyvatel.

Speciální sýr byl pro ně důležitým zdrojem bílkovin a jednotlivé vesnice se dokonce předháněly ve vymýšlení nejlepší receptury nebo v přidávání tajných ingrediencí. A i když se dnes halloumi vyrábí ve velkých sýrárnách, stále tu existují malé rodinné podniky, kde vyrábějí vlastní domácí verzi. Pode webu Bbc.com prý každý průměrný Kypřan spořádá za rok až 8 kg tohoto sýra. Na konci března tohoto roku byl sýr zapsán na evropský seznam Chráněného označení původu. Jako halloumi tak už v rámci zemí Evropské unie může být označován pouze sýr vyrobený v určitých částech Kypru, který navíc musí obsahovat minimálně 51 % ovčího či kozího mléka.

Aby správně vrzal

Originální halloumi se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka. Kravské mléko se začalo používat později, když britští kolonizátoři přivezli na Kypr krávy. Halloumi je mírně slaný a konzistencí připomíná pařený sýr jadel. A stejně jako on patří mezi polotvrdé, pařené a poměrně tučné sýry. Jak uvádí P. Papademas v textu Halloumi Cheese, zvláštní konzistence se dosahuje tím, že se sýr na konci výrobního procesu vaří v syrovátce. Rozlišují se dva druhy halloumi – čerstvé a zralé. Čerstvé se pouze vaří v syrovátce, má bílou barvu, pružnou konzistenci a jemnější chuť. Zralé halloumi se navíc po vaření ještě nechává zrát v nálevu/syrovátce nejméně 40 dnů. Má pak žlutější barvu, je tvrdší, křehčí a slanější. Někdy se halloumi dochucuje bylinkami, převážně mátou, případně některými druhy koření.  

Do salátu i na burger

Halloumi seženete běžně i u nás. Je ideální k tepelné úpravě na grilu, ale třeba i na pánvi, neboť se roztéká až při vysoké teplotě, takže si stále uchovává tvar a jen se opeče zvenčí. Kromě příjemně jemné smetanové chuti připomínající italskou mozzarellu, každého zaujme tím, jak při konzumaci zvláštně vrže mezi zuby. Byť je halloumi sýr nejlepší opečený, samozřejmě se dá vmíchat so salátu i čerstvý. Nejjednodušší příprava je opéct jej na rozehřáté pánvi na troše oleje nebo na grilu do zlatohněda. Dá se i zapékat v troubě, přibližně 10-15 minut při teplotě 200 °C. Na Kypru se halloumi často podává na snídani v kombinaci s olivami, chlebem a melounem. Výborně ovšem chutná i s rajčatovým salátem, grilovanou zeleninou (např. s lilkem a paprikou) nebo s čočkovým ragú, ale i se salátem tabouleh z bulguru nebo se zeleninovým pilafem. Zkuste halloumi využít třeba do vegetariánského burgeru. Housky na burgery opečete a spodní díl potřete trochou hummusu. Poté přidejte rajčata, opečený sýr halloumi a list salátu. Můžete dochutit i majonézou nebo oblíbeným dresinkem. Přiklopte druhu polovinou housky a podávejte. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více