Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
22. 7. 2021 Vaření
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě ovoce a zeleniny padne volba většinou na sýr. Co takhle zkusit místo tradičního hermelínu třeba halloumi? Věřte, že zachutná i milovníkům klobásek a krkoviček!
Kyperský chráněný zázrak
Historie výroby tohoto sýra sahá až do dob Byzantské říše, tedy již do období středověku. Podle stránek Halloumicheese.eu se první zmínky o něm objevily v textech italských cestovatelů, kteří zavítali na Kypr. Podobné sýry se ovšem v tu dobu vyráběly v mnoha zemích východního Středomoří, třeba i v Libanonu. To, zda se tam dostaly právě z Kypru, nebo se v této oblasti na různých místech zrodil nápad vyrobit takovýto sýr nezávisle na sobě, není úplně jasné. V každém případě si na Kypru sýr halloumi získal velkou oblibu a stal se jednou z hlavních součástí jídelníčku místních obyvatel.
Mohlo by vás zajímat
Speciální sýr byl pro ně důležitým zdrojem bílkovin a jednotlivé vesnice se dokonce předháněly ve vymýšlení nejlepší receptury nebo v přidávání tajných ingrediencí. A i když se dnes halloumi vyrábí ve velkých sýrárnách, stále tu existují malé rodinné podniky, kde vyrábějí vlastní domácí verzi. Pode webu Bbc.com prý každý průměrný Kypřan spořádá za rok až 8 kg tohoto sýra. Na konci března tohoto roku byl sýr zapsán na evropský seznam Chráněného označení původu. Jako halloumi tak už v rámci zemí Evropské unie může být označován pouze sýr vyrobený v určitých částech Kypru, který navíc musí obsahovat minimálně 51 % ovčího či kozího mléka.
Aby správně vrzal
Originální halloumi se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka. Kravské mléko se začalo používat později, když britští kolonizátoři přivezli na Kypr krávy. Halloumi je mírně slaný a konzistencí připomíná pařený sýr jadel. A stejně jako on patří mezi polotvrdé, pařené a poměrně tučné sýry. Jak uvádí P. Papademas v textu Halloumi Cheese, zvláštní konzistence se dosahuje tím, že se sýr na konci výrobního procesu vaří v syrovátce. Rozlišují se dva druhy halloumi – čerstvé a zralé. Čerstvé se pouze vaří v syrovátce, má bílou barvu, pružnou konzistenci a jemnější chuť. Zralé halloumi se navíc po vaření ještě nechává zrát v nálevu/syrovátce nejméně 40 dnů. Má pak žlutější barvu, je tvrdší, křehčí a slanější. Někdy se halloumi dochucuje bylinkami, převážně mátou, případně některými druhy koření.
Mohlo by vás zajímat
Do salátu i na burger
Halloumi seženete běžně i u nás. Je ideální k tepelné úpravě na grilu, ale třeba i na pánvi, neboť se roztéká až při vysoké teplotě, takže si stále uchovává tvar a jen se opeče zvenčí. Kromě příjemně jemné smetanové chuti připomínající italskou mozzarellu, každého zaujme tím, jak při konzumaci zvláštně vrže mezi zuby. Byť je halloumi sýr nejlepší opečený, samozřejmě se dá vmíchat so salátu i čerstvý. Nejjednodušší příprava je opéct jej na rozehřáté pánvi na troše oleje nebo na grilu do zlatohněda. Dá se i zapékat v troubě, přibližně 10-15 minut při teplotě 200 °C. Na Kypru se halloumi často podává na snídani v kombinaci s olivami, chlebem a melounem. Výborně ovšem chutná i s rajčatovým salátem, grilovanou zeleninou (např. s lilkem a paprikou) nebo s čočkovým ragú, ale i se salátem tabouleh z bulguru nebo se zeleninovým pilafem. Zkuste halloumi využít třeba do vegetariánského burgeru. Housky na burgery opečete a spodní díl potřete trochou hummusu. Poté přidejte rajčata, opečený sýr halloumi a list salátu. Můžete dochutit i majonézou nebo oblíbeným dresinkem. Přiklopte druhu polovinou housky a podávejte. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma saláty: Skvěle chutnají i v zimním období
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Jak levně vyrobit skvělý domácí sýr? Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Letní obědy jako v restauraci u moře: Uvařte řeckou musaku nebo španělskou paellu
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů