Chyby při přípravě čerstvého zelí jako přílohy: Hlídejte konzistenci, barvu i chuť
Zelí je u nás v Česku jednou z nejoblíbenějších příloh, bez které bychom se jen stěží obešli. Vždyť co bychom si dopřáli k pečenému masu nebo výpečkům? Poradíme vám, na co si dát při přípravě hlávkového zelí pozor.
Výpečky, pečená husa nebo kuře - ke všem těmto pochoutkám si moc rádi dopřejeme pořádnou nálož dušeného zelí ve spojení s nadýchaným knedlíkem. Víte však, jakých chyb se lze při přípravě dušeného hlávkového zelí dopustit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě čerstvého zelí jako přílohy
Žádný strach, jde o malá pochybení v běžných krocích přípravy, která však mohou zapříčinit nedobrou chuť, nehezký vzhled nebo nesprávnou konzistenci zelí.
- Vybírejte hlávku zelí opravdu pečlivě. Jedině z kvalitního vstupu totiž získáte ten nejkvalitnější výstup. Nešiďte se a dopřejte si to nejlepší.
- Zelí je potřeba nakrájet nebo nakrouhat. Zapomeňte na velké kusy, správně nakrájené zelí je tvořené z tenkých pásků, které je následně potřeba ještě překrájet na kratší délku, aby se nám hotové dušené zelí dobře konzumovalo.
- Jakou cibuli? Rozhodně nepřidávejte do červeného zelí klasickou žlutou cibuli, nevypadá to vůbec hezky. Platí to i naopak, tedy k zelí bílému nepatří cibule červená. Jíme i očima - barva cibule musí být stejná jako barva zelí.
- Pozorní buďte v kroku podlévání. Zelí se podlít musí, aby se nepřichytávalo k hrnci, ovšem přemíra tekutiny je více než nežádoucí. Podlévejte ho proto postupně po malých dávkách, aby nebylo příliš vodnaté.
- Během dušení je potřeba zelí neustále hlídat a občas promíchat. V případě, že se vydusí všechna tekutina, zelí se připálí a vaše snaha tak přijde zcela vniveč.
- Bez zahuštění se při přípravě dušeného zelí neobejdete. Žmolky ze špatně rozmíchané záklechtky strávníky neoslní. Záklechtku předem rozmíchejte dohladka. Ještě lepší variantou však je zahuštění zelí nastrouhanou bramborou.
- Ochutnávejte! Ano, ochutnávání je stejně důležité jako ostatní kroky přípravy, mnoho kuchtíků mu však nevěnuje přílišné pozornosti. Zelí by mělo být servírováno již správně dochucené, nikoliv dohánět jeho dochucení na talíři.
- Nezapomeňte na vyvážené ochucení dušeného zelí. Čerstvé zelí si nežádá pouze sůl a cukr, ale také trochu octa - buďte však opatrní s jeho množstvím.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pokud se vám dušené červené zelí zdá barvou poněkud "smutné", přidejte do něj trošku citrónové šťávy nebo octa. Okamžitě uvidíte změnu, kdy se barva červeného zelí krásně zvýrazní. Uvaříte si s námi dušené hlávkové zelí podle videa?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře