Chléb bez hnětení

Suroviny

450 g chlebové mouky (pšeničné)
150 g celozrnné pšeničné mouky
480 ml vody
1 sušené droždí (7 g)
15 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse smícháme všechny suroviny. Těsto bude lepivé a řidší, než jste u kynutého těsta zvyklí, ale to vůbec nevadí. Mísu zakryjeme a necháme při pokojové teplotě odpočívat zhruba půl hodiny. Těsto krátce promícháme, přendáme do mísy vyložené pečícím papírem, což nám pomůže udržet tvar bochníčku, ovšem mísa nesmí být větší než průměr hrnce.

  2. Necháme přikryté vykynout, někdy to trvá 30 minut, jindy i hodinu. Troubu i s hrncem a poklicí rozpálíme na 240°C. Horký hrnec vyndáme z trouby, ihned do něj vložíme chléb i s pečícím papírem, přikryjeme poklicí a dáme péct na 25 minut. Opatrně vyndáme pečící papír a chléb dopečeme v hrnci bez poklice dalších 20-30 minut podle barvy kůrky. Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka od kuchařky

Můj web: http://www.miskakulicka.cz/

Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

  • magdalenka magdalenka

    MiskaKulicka: rozumiem, ja z misy, kde to kysne, cesto vyklopím do rozpálenej jenskej nádoby. Ošatku používam pri pečení "klasických" chlebov.

    Odpovědět

  • MiskaKulicka MiskaKulicka(autorka receptu)

    magdalenka: Není zásadní, ani důležitý. Pokud má člověk například ošatku na kynutí a šikovné ruce na vyklopení z ošatky do hrnce, papír opravdu nepotřebuje. Ovšem já zatím ošatku nemám, tudíž chleba kyne v míse, a proto to raději přenáším na papíru ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MiskaKulicka: Pečiem často chlieb "bez hnětení" (jeden z podobných receptov), papier nedávam, myslím, že nemá zmysel.

    Odpovědět

  • MiskaKulicka MiskaKulicka(autorka receptu)

    casino: kmín a ocet používám spíše u žitného chleba, do toho jednoduchého mi nesedí, nechutná. Ruce mám dvě jako každý jiný a s vyndaváním papíru nemám žádný problém :-Q pokud máte oblíbený recept a postup, zůstaňte u něj :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    "Chléb bez hnětení"
    Chlebů bez hnětení není nikdy dost, že ;-)
    Přínos rcp vidím v použití jednotek SI :yes:
    Kmín (a ocet) není patrně po chuti, že :-)
    Ale: "Opatrně vyndáme pečící papír a chléb dopečeme..."
    Tak to bych rád viděl, mi vždycky jedna ruka chyběla :-D
    No a proto to dělám stejně jako Leošek https://www.toprecepty.cz/recept/19373-domaci-chle...

    Odpovědět