Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kimchi je velmi oblíbenou fermentovanou pochoutkou, která nejenže skvěle chutná, ale také příznivě působí na naše trávení. Velkou výhodou je také to, že si kimchi můžeme připravit sami, avšak je potřeba nechybovat.

Kimchi, fermentovaná zelenina, která dobývá už pár let naše kuchyně. Stojí to ale opravdu za to? Rozhodně ano, díky fermentaci má probiotické účinky, což ocení nejeden z nás. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale jako příloha. Kde v jeho přípravě můžete chybovat a jak chybám co nejlépe předejít, vám nyní rádi poradíme.

Časté chyby při přípravě kimchi

Tento křupavý zeleninový salát si oblíbíte především pro jeho svěží chuť, které můžete dodat také pikantní říz. Záleží jen a pouze na vašich preferencích.

  1. Protože se výsledná chuť odvíjí především od kvality surovin, základním pochybením je použití nekvalitní zeleniny a ochucovadel. Vsaďte na jistotu.
  2. Nakládaná zeleninová směs musí být zcela ponořená v nálevu, aby nezačala plesnivět nebo se neobjevil křís - to platí stejně jako u kysaného zelí. Toho snadno docílíte jejím zatížením, například malým talířkem nebo těžítkem.
  3. Nemějte obavy z ochucení - při prvních pokusech o mléčné kvašení zeleniny se lidé často bojí, aby nebyla příliš překořeněná, avšak výsledkem bývá opak - mdlá zelenina bez výraznější chuti. Nezapomínejte, že zelenina výraznou chuť stáhne.
  4. Nemáte rádi příliš kyselé kimchi? Pak ho po uplynutí 12–36 hodin (kdy začne kvasit) přesuňte do lednice. Kvašení bude trvat déle, chuť korejského kimchi však bude méně kyselá a celek bude o poznání více aromatický.
  5. Starší, již velmi kyselé kimchi se nevyhazuje. Použijte ho do různých receptů, například v něm můžete podusit bůček nebo z něj udělat polévku. Jestliže ho však chcete stále jíst syrové, zkrátka ho doslaďte tak, aby se vám nekřivil obličej.

Tip: Kimchi vydrží v lednici minimálně 3 měsíce, při správné přípravě však i déle.

Kimchi je výbornou přílohou k libovolnému jídlu, a tak ho můžete mít v lednici opravdu pořád. Navíc se jeho chutě časem mění - vždy si pochutnáte na trochu jiné, dokonale křupavé a prokvašené zelenině. Vyzkoušejte si přípravu korejského kimchi podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli