Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava svačin pro děti není zas tak snadná, jak se může zdát. Jejich tělíčka se neustále vyvíjí, je tedy potřeba myslet na stravu pokud možno zdravou, vyváženou a přesto chutnou. Nestačí jen kombinovat náhodné suroviny.

Svačiny pro naše malé miláčky je potřeba připravovat s rozmyslem tak, aby byly výživné, chutné i vzhledově atraktivní. Děti zkrátka musí lákat. Pročtěte si chyby, kterých se můžete (byť nevědomky) dopouštět během přípravy dětských svačin.

9 chyb při přípravě svačin pro děti

Stačí znát základní pravidla stravování, abyste věděli, co vše by měla správná svačina obsahovat, a zároveň aby potěšila vaše děti. Zbytek už pro vás bude hračkou.

  1. Nepoměr bílkovin, vlákniny, sacharidů a tuků je nejčastější chybou při přípravě jídel. Buďte důslední a dbejte na správné poměry důležitých látek.
  2. Dejte si pozor na svačiny nedotažené do konce, tedy svačiny neúplné. Chleba s máslem a sýrem netvoří kompletní svačinu. Doplňte ji ovocem a zeleninou.
  3. Sladké není špatné, nesmí však tvořit hlavní podíl svačiny. Vsaďte na kvalitu a připravte dětem například celozrnné lívance s bílým jogurtem a marmeládou. Pak už svačinu nebudete muset doplňovat sladkými umělými šmakuládami.
  4. Nejen sladké, ale i příliš kořeněné a slané pochutiny nemají v běžném jídelníčku dětí co dělat. Kupované slané pečivo nebo brambůrky, to přeci není jídlo!
  5. Žádná zelenina, žádné ovoce - to je velmi zásadní chyba. Tělíčka našich nejmenších vlákninu a vitamíny opravdu nutně potřebují. I kdybyste je měli "na tajňáka" z nouze propašovat do pomazánek, placiček nebo slaných muffinů.
  6. Struktura svačiny je zásadní především v případě, že si ji dítko bere s sebou na výlet či do školy. Vyhněte se řídkým pomazánkám či vodnatým surovinám.
  7. Pitný režim je kapitola sama za sebe. Zapomeňte na sycené slazené nápoje, dětem nic dobrého nepřináší, ba naopak. Ochucená voda je nejlepší volbou.
  8. Svačiny s sebou musí být vhodné na cesty, tedy bez surovin, které se rychle kazí a nejsou vhodné k jinému skladování než v lednici. Předejdete tím zbytečným zažívacím problémům, které děti prožívají o dost hůře než dospělí.
  9. V pestrosti se skrývá základní stavební kámen všech jídel. Rohlík s paštikou už dávno nepředstavuje svačinu, která by byla doporučená pro děti. Vsaďte na základní potraviny a nespoléhejte se na ty ultrazpracované.

Průmyslově zpracované potraviny nejsou dobré pro nikoho a měly by se v našem jídelníčku objevovat jen střídmě. Jak to máte vy? My si raději pochutnáme na základních potravinách. Co zkusit přípravu zdravého korejského kimči podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli