Chyby při přípravě svačin pro děti: Dbejte na zdravé, pestré a bezpečné stravování
Příprava svačin pro děti není zas tak snadná, jak se může zdát. Jejich tělíčka se neustále vyvíjí, je tedy potřeba myslet na stravu pokud možno zdravou, vyváženou a přesto chutnou. Nestačí jen kombinovat náhodné suroviny.
Svačiny pro naše malé miláčky je potřeba připravovat s rozmyslem tak, aby byly výživné, chutné i vzhledově atraktivní. Děti zkrátka musí lákat. Pročtěte si chyby, kterých se můžete (byť nevědomky) dopouštět během přípravy dětských svačin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
9 chyb při přípravě svačin pro děti
Stačí znát základní pravidla stravování, abyste věděli, co vše by měla správná svačina obsahovat, a zároveň aby potěšila vaše děti. Zbytek už pro vás bude hračkou.
- Nepoměr bílkovin, vlákniny, sacharidů a tuků je nejčastější chybou při přípravě jídel. Buďte důslední a dbejte na správné poměry důležitých látek.
- Dejte si pozor na svačiny nedotažené do konce, tedy svačiny neúplné. Chleba s máslem a sýrem netvoří kompletní svačinu. Doplňte ji ovocem a zeleninou.
- Sladké není špatné, nesmí však tvořit hlavní podíl svačiny. Vsaďte na kvalitu a připravte dětem například celozrnné lívance s bílým jogurtem a marmeládou. Pak už svačinu nebudete muset doplňovat sladkými umělými šmakuládami.
- Nejen sladké, ale i příliš kořeněné a slané pochutiny nemají v běžném jídelníčku dětí co dělat. Kupované slané pečivo nebo brambůrky, to přeci není jídlo!
- Žádná zelenina, žádné ovoce - to je velmi zásadní chyba. Tělíčka našich nejmenších vlákninu a vitamíny opravdu nutně potřebují. I kdybyste je měli "na tajňáka" z nouze propašovat do pomazánek, placiček nebo slaných muffinů.
- Struktura svačiny je zásadní především v případě, že si ji dítko bere s sebou na výlet či do školy. Vyhněte se řídkým pomazánkám či vodnatým surovinám.
- Pitný režim je kapitola sama za sebe. Zapomeňte na sycené slazené nápoje, dětem nic dobrého nepřináší, ba naopak. Ochucená voda je nejlepší volbou.
- Svačiny s sebou musí být vhodné na cesty, tedy bez surovin, které se rychle kazí a nejsou vhodné k jinému skladování než v lednici. Předejdete tím zbytečným zažívacím problémům, které děti prožívají o dost hůře než dospělí.
- V pestrosti se skrývá základní stavební kámen všech jídel. Rohlík s paštikou už dávno nepředstavuje svačinu, která by byla doporučená pro děti. Vsaďte na základní potraviny a nespoléhejte se na ty ultrazpracované.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Průmyslově zpracované potraviny nejsou dobré pro nikoho a měly by se v našem jídelníčku objevovat jen střídmě. Jak to máte vy? My si raději pochutnáme na základních potravinách. Co zkusit přípravu zdravého korejského kimči podle videa?
Komentáře