Co s jablečnými slupkami? Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc mají široké využití
Jablka jsou mimořádně vděčné ovoce, které využijeme v čerstvém stavu i při vaření. Pochutnáme si na nich, ať jsou syrová, pečená, dušená, ve formě dětské přesnídávky, džemu, moštu, v nádivce do koláčů či štrúdlů, ale také ve spojení s masem, pečená jako nádivka kachny.
V mnoha receptech, kde používáme jablka, je před samotnou přípravou nutné z jablek oloupat slupky. Tato obalová část jablíček obsahuje velký podíl vitamínů, minerálů a vlákniny a je velká škoda se jich zbavovat. Pokud už musíme jablka oloupat, nejprve je omyjeme, otřeme a teprve pak oloupeme. Čisté slupky pak dále využijeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jablečné slupky
Stejně, jako celá jablka, mají i jejich slupky velmi široké využití. Můžete vyzkoušet:
-
čaj z čerstvých slupek – Slupky ze 4 jablek spolu s 3 plátky citronu, kouskem celé skořice, hřebíčkem a badyánem krátce povaříme ve 4 šálcích vody, zakryté necháme 15 minut odstát a scedíme do hrnečků.
-
usušit je na křížaly – nejlépe v sušičce potravin. Používáme na uvaření voňavého čaje nebo jen tak na chroupání, na mls.
-
dobře usušit a pomlít (podrtit) a pak jimi sladit ovesné či jáhlové kaše
-
upéct z nich skořicové křupky – Jablečné slupky obalíme ve skořicovém cukru a na plechu upečeme v troubě do zlatohněda, do křupava.
-
čerstvé slupky přidat do smoothie jako sladící a ochucující prvek
-
spolu s dalšími jablečnými odřezky (jádřinci) použít slupky na výrobu jablečného octa
Využití se najde ještě mnohem více, ale důležité je nezapomenout, že i tento "odpad" můžeme smysluplně použít. Mnoho dalších inspirací, jak zpracovat jablka, najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 8 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 9 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 9 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Na jablečnou "nutellu" výhodně zpracujete přebytky letních jablek. Lahodná čokoládová pomazánka má široké využití
Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Komentáře