Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatarský biftek neboli tatarák známe všichni. Patří mezi oblíbené pochoutky v restauracích i hospodách, ten domácí je ovšem jistotou kvality a ochucení přesně vám na míru. Důležité však je nechybovat během jeho přípravy.

Tatarský biftek si dopřávají ti nejfajnovější fajnšmekři, ovšem lidé s citlivým zažíváním, děti nebo například těhotné ženy by si ho měli raději odpustit. Zcela jinou písničkou je tatarák připravený doma, kdy znáte původ i čerstvost použitého masa.

Chyby při přípravě tatarského bifteku

To, že je tatarák připravován ze syrového masa, z něj nedělá nedobré jídlo. Pečlivě vybrané a naškrábané maso dokáže každému, jak chutné může být. Je však potřeba dodržovat hygienu, neodkladně maso zpracovat a také ho přiměřeně ochutit.

  1. Výběr kvalitního masa je zde opravdu zásadní, neboť je konzumováno v syrovém stavu. Zapomeňte na supermarkety, v tomto případě je až nezbytné navštívit řezníka a vybrat si na tatarák ten nejhezčí čerstvý kousek masa osobně.
  2. Ačkoliv se můžete setkat s tatarákem z umletého masa, správně by se mělo po odstranění blan a šlach naškrábat najemno nožem. Nebude tak narušena jeho struktura a pochutnáte si o poznání víc. Nejvhodnější je zvolit hovězí svíčkovou.
  3. Ochucení tataráku musí být vyvážené tak, abyste masu dodali na chuti i řízu, ale přitom jeho chuť nepřebili. Do tataráku patří sůl, pepř, mletá paprika, droboučce nasekaná cibule a česnek, worcester, kečup, dijonská hořčice a syrový žloutek. Dokonalé podtržení celého pokrmu pak zajistí kapary nebo drcené chilli.
  4. Zapomeňte na skladování! Tatarský biftek je určen k okamžité spotřebě, v opačném případě riskujete zažívací potíže. Syrové maso má krátkou dobu trvanlivosti, obzvláště to umleté či naškrábané. O to více, pokud je již ochucené.

Tip: Nezapomínejte na horké topinky potřené česnekem, které s tatarákem tvoří delikátní kontrast chutí i teploty mezi vychlazeným masem a horkým pečivem.

Láká vás příprava tataráku, ale nemáte odvahu ochutnat syrové maso? Nemějte obavy, existuje neskutečné množství obměn tataráku, a tak si na své přijdou i ti, kteří rádi ryby, nebo naopak ti, kteří maso vůbec nejedí. Co zkusit třeba vynikající zeleninový tatarák Jany Remkové podle následujícího videoreceptu z naší dílny?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli