Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
27. 10. 2021 Vaření
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným pohoštěním pro přátele. Byť v klasické verzi je tatarák vždy z hovězího masa, nemusí tomu tak nutně být vždycky. Nabízíme vám dnes proto 9 inspirativních receptů na tataráky z masa i bez. Vybere si každý!
Klasika z hovězího masa
V létě trochu adrenalin, v zimě značka ideál. Proč adrenalin? Jak víte, na tatarák se používají syrové maso a syrová vejce. Obojí je v létě choulostivější a rychleji podléhá zkáze. I proto je lepší vychutnat si tohle jídlo na podzim. Spolu s dokřupava upečenou topinkou vás tatarák zasytí i zahřeje. Na klasickou verzi použijte čerstvou svíčkovou nebo část hovězího masa, zvanou husička. Maso namelte nebo na jemno naškrábejte nožem a dochuťte cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou. Pro zjemnění se hodí žloutek, pro zvýraznění chuti kapary nebo nadrobno nasekaná kyselá okurka. Klasický tatarák podávejte na topince potřené česnekem.
Jemný rybí
Velmi oblíbené jsou také tatarské bifteky z ryb. Používá se nejčastěji losos, klidně i uzený, nebo tuňák, ten pro změnu jen čerstvý. Novinkou je tatarák z kapra! Jemné rybí maso nemelte, ale nakrájejte je nadrobno. A dochuťte třeba nasekanou šalotkou, limetou, salátovou okurkou a dijonskou hořčicí. Nabízíme vám tři recepty, vybírejte:
Bez masa
Patříte-li mezi vegetariány, nebo jen chcete jíst zdravěji, případně rádi zkoušíte nové věci, určitě se pusťte i do těchto lahůdek. Uznáváme, že takový tatarák z Romaduru je jen pro odvážné, podobně jako ten tvarůžkový. Ovšem falešný tatarák z brambor a řepy vás nadchne. Vzhledově je skoro k nepoznání od klasiky. K podzimu se taky báječně hodí tatarák z pečeného celeru. Zkrátka, je z čeho vybírat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme, kam v Praze zajít na obědové menu: Našli jsme poctivou klasiku do 150 Kč, milou obsluhu i jídlo bez nápadu
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?