Čokoládový nebo medový nugát: Báječná pochoutka se hodí i na Vánoce
Nugát je směs jemně pražených mandlí nebo jiných oříšků, cukru, medu a čokolády. Nugát je bílý a hnědý podle ingrediencí, které jsou do něj přidány - mohou to být celé i sekané ořechy, kandované ovoce nebo kakao.
Bílý nugát připomíná turecký med. Tmavý nugát bývá náplní čokoládových pralinek. My známe nugát jako dvoubarevné nebo tříbarevné kostičky, které se rozplývají na jazyku. Poradíme vám dvě verze nugátu, které zvládnou i začátečníci.
Jak připravit tříbarevný arašídový nugát
Potřebujeme jemný arašídový krém a bílou, mléčnou a hořkou čokoládu:
- Připravíme si pekáček nebo formu, kterou vyložíme pečicím papírem.
- Ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády (70–85 %) a 100 g krému.
- Směs nalijeme do pekáčku a dáme do lednice nebo do mrazáku ztuhnout.
- To samé provedeme se 100 g mléčné čokolády a 100 g arašídového krému.
- Poslední vrstvu připravíme ze 100 g bílé čokolády a 100 g krému.
- Formu vložíme do ledničky a necháme přes noc chladnout.
- Další den ještě můžeme polít nugát tenkou vrstvou čokolády, a po zatuhnutí plát krájíme nahřátým nožem na stejně velké kostičky.
Kalendář Celý kalendář
Den nugátu
Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá,… Více o významném dni
Jak připravit bílý nugát
- 125 g medu a 125 g cukru krupice
- 125 g mandlí a 125 g lískových oříšků
- 5 ušlehaných bílků
Ořechy jemně umeleme a smícháme s ušlehanými bílky. Med a cukr přivedeme k varu, přidáme ořechovo-bílkovou směs a pomalu vaříme asi 10 minut. Můžeme přidat celé i nasekané ořechy nebo kousky kandovaného ovoce. Vše nalijeme do formy a necháme chladnout do druhého dne. Krájíme ostrým nožem, namočeným v horké vodě, na malé kostičky nebo řezy.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Banana split
Přidáno před 20 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký med není jen sladká pouťová dobrota. Skvělý je i na Vánoce. Připravuje se snadno, chce to jen trochu trpělivosti při míchání
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
14. 12. 2023 11:35
8. 12. 2023 14:42