Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda z květů černého bezu: Poradíme vám, jak tuto netradiční pochoutku připravit
Zdroj: Pixabay, autor: Ralphs_Fotos

Bezová sezóna je v plném proudu a vy přemýšlíte, co dalšího si z květů bezu černého připravit? Vyzkoušejte netradiční bezovou marmeládu! Výborně se hodí na wafle nebo palačinky, můžete ji použít na pečivo.

O léčivých účincích černého bezu jste určitě již slyšeli. Naše babičky jej hojně využívaly při léčbě nachlazení, při snižování horečky či zácpě. Vzhledem k tomu, že v přírodě bez roste na každém kroku a je všem dobře dostupný, tak jeho příznivých účinků může využít opravdu každý.

Využití černého bezu

V kuchyni můžeme z bezu černého použít jak květy, tak i plody. Nejhojněji jsou využívané květy bezu černého, které sbíráme na začátku léta. Využívají se na přípravu sirupů a čajů, nebo je můžeme dokonce v těstíčku usmažit na pánvi. Na podzim se zase můžeme těšit na přípravu bezinkových likérů z uzrálých plodů.

Bezová marmeláda

Vyzkoušejte letos netradiční marmeládu z květů černého bezu. Překvapí vás její lehce kyselá chuť a nádherně aromatická vůně.  

  • Na přípravu budete potřebovat 40 květů černého bezu, 1,5 l převařené a již vychlazené vody, 2 limetky, 1 Pektogel a 1 Gelfix 3:1 .
  • Čerstvě natrhané květy bezu lehce opláchněte ve studené vodě a vložte zbavené stonků do hrnce s převařenou chladnou vodou.
  • Nechte dva dny luhovat. Za pomoci cedníku a plátna sceďte a přidejte šťávu z vymačkaných limetek, které chuť marmelády pozvednou.
  • Vše dejte vařit a nechte slabě probublat.
  • Následně přisypte Pektogel se 2 lžícemi Gelfixu 3:1. Povařte 5 minut a přisypte zbytek Gelfixu (želírovacího cukru). Vařte dalších 5 minut.
  • Plňte do důkladně umytých skleniček a ještě teplé otočte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte zpět.
  • TIP: Pokud byste chtěli vyzkoušet další zajímavý nápad, vyměňte vodu, ve které se máčí květy za stoprocentní jablečný džus a následně do marmelády přidejte vanilkový lusk. Budete příjemně překvapeni, jak lahodná a aromatická marmeláda ve výsledku bude.

Zanedlouho v sadech dozrají i meruňky, na postup přípravy marmelády z meruněk se můžete podívat v následujícím video-receptu.

A jaké marmelády si rádi připravuje vy? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod tento článek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více