Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při vaření kynutého knedlíku: Špatná volba mouky i nedostatečné kynutí
Zdroj: Toprecepty

Bez kynutého knedlíku si neumíme představit guláš, pečenou drůbež ani výpečky. K přípravě toho domácího se rozhodujeme v případě, že chceme potěšit rodinu kompletně doma uvařeným jídlem. Ne vždy se však zadaří.

Kynuté knedlíky milují velcí i malí mlsouni. Přílohové skvěle "nacucají" omáčku, ty plněné nás zase překvapí svým obsahem, který může být sladký i slaný. Podívejte se s námi na časté chyby během přípravy kynutého knedlíku (nejen) k masu a zelí.

Chyby v přípravě a vaření kynutého knedlíku

Seznamte se s chybami, se kterými se můžete setkat během přípravy a následného vaření kynutého knedlíku, abyste jim mohli včas předejít. Jedině tak zachráníte oběd, aniž byste museli běžet do obchodu pro již hotový knedlík.

  1. Výběr mouky k přípravě knedlíku je více než zásadní. Bez správnosti tohoto prvotního kroku přijde vaše snaha, čas i ingredience vniveč. Na knedlík si připravte mouku polohrubou, která ho udělá dokonale nadýchaným.
  2. Z vajec je lepší do kynutého těsta používat pouze žloutky, protože bílky stojí za rychlejším tvrdnutím - ať už jde o knedlíky, nebo kynuté druhy pečiva.
  3. Správně nakynuté a vypracované těsto není neforemné či lepivé. Pokud vaše těsto na knedlík stále lepí, potřebuje ještě čas a péči ve vašich rukou.
  4. Věříme, že znáte dvojité kynutí. To není žádný zbytečný výmysl, ale důležitá součást procesu - minimálně pokud toužíte po dokonale vláčném knedlíku. Tento krok není radno podceňovat, nechte vykynout těsto i hotové šišky.
  5. Praskání knedlíků během jejich vaření ukazuje na nedokynuté těsto. To v horké vodě začne rychle nabývat - a právě proto knedlíky popraskají.
  6. Naopak sražený knedlík může být následkem hned dvou pochybení. Srazí se knedlík, jehož těsto jste nechali překynout, ale také ten, který jste po vyndání z vroucí vody nebo z páry nepropíchali vidličkou, aby z něj odešla pára.
  7. Syrové těsto uprostřed šišky knedlíku? Pozor na malé hrnce a nedostatečné množství vody. Knedlíky během vaření značně nabydou, a tak pro jistotu sáhněte po tom největším hrnci, jaký vaše kredenc v sobě ukrývá.

Díky předchozím řádkům již budete vědět, čeho se včas vyvarovat. Odměnou vám budou dokonale jemné a kypré knedlíky. Pokud byste chtěli zkusit kynuté knedlíky, které se vždy povedou, doporučujeme postupovat podle následujícího videa:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli