Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Pixabay

Začal advent, blíží se Mikuláš, Vánoce a Silvestr. V předvánočním čase hledáme takové recepty, abychom rodinu nešidili, ale nemuseli stát půl dne u sporáku, když potřebujeme čas na něco jiného. Využíváme různé přístroje s malým příkonem (např. remoska, pomalý hrnec), které nám šetří čas věnovaný přímému vaření, recepty z jednoho hrnce apod. V adventním čase na nás čekají i Stříbrná a Zlatá neděle, procházky do vyzdobených měst nebo na vánoční trhy a nasávání atmosféry.

Je tady advent

Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí. Dřívější hektický shon je už většinou passé. Lidé už přicházejí na to, že Vánoce přejdou, i když nebude dokonale naklizeno a napečeno. Důležitější jsou prožitky. Příjemné prostředí s něčím dobrým k zakousnutí je jen doplnění atmosféry, ne její podmínka.

Několik nápadů na sváteční a nedělní obědy

Vánoce jsou požehnáním pro milovníky tradic. Hlavně tradiční pokrmy a pečivo v tomto období hrají velkou roli. A nemusí to být jen lidová jídla našich předků. Rodiny si vytvářejí i tradice vlastní. Někdo si neumí Štědrý den představit bez kapra s bramborovým salátem, jiný bez pořádného řízku a další zase bez vinné klobásy. A to už vůbec nehovoříme o tradici mnohých Pražanů dát si šneky v některé dobré restauraci. A o tom to také je - že tu svoji tradici každý opatruje a těší se na ni. Pokud ale váháte, jak sestavit dobré slavnostní menu, přikládáme několik návrhů: 

Houbová polévka, oběd z papiňáku nebo jednoho pekáčku a kynutí nebo perníkoví čerti s Mikulášem

Zelňačka, slaný koláč (hubník) a pečené kaštany

Hrachová polévka, vinná klobása a štola

Mrkvová polévka, kuba se zelným salátem a jablečný štrúdl

Rybí polévka, kapr s bramborovým salátem a vánočka

Vývar s fritátovými nudlemi, pečená drůbež s knedlíkem a zelím nebo krůta s gratinovanými bramborami a ovocný salát nebo Muzika

Knedlíčková polévka, štěpánská pečeně s rýží a zeleninový salát

Česnečka, biftek nebo přírodní řízek s opékanými brambory nebo hranolky a pečená jablka

Snad vám svými tipy pomůžeme v rozhodování. Hezky si ty sváteční chvíle užijte, ať z nich můžete čerpat dobrou náladu pro příští dny.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář