Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na omáčky: Vyberte si tu nejlepší podle svého gusta
Zdroj: Toprecepty

Výběr nejlepších receptů na báječné omáčky vás nadchne. Každá omáčka je zcela jiná a záleží na vás, které dáte přednost. Ať už si vyberete tradiční svíčkovou nebo jednoduchou sýrovou omáčku, máte se na co těšit.

Často se k nám recepty na omáčky dostaly ze zahraničí a poté získaly své neodmyslitelné místo i v naší kuchyni. Nejčastěji se podávají s knedlíkem, ale použít můžete i jinou přílohu např. těstoviny, rýži či brambory. Omáčku je důležité uvařit z kvalitních surovin, výborně dochutit a správně zahustit.

  1. Svíčková na smetaně
  2. Koprová omáčka
  3. Rajská omáčka
  4. Boloňská omáčka (ragú à la bolognese)
  5. Expres kuře na paprice
  6. Těstoviny se sýrovou omáčkou
  7. Guláš - nejlepší!

1. místo

 

Mezi nejoblíbenější omáčky v naší kuchyni patří rozhodně svíčková. Pro její přípravu použijeme hovězí maso, kořenovou zeleninu a cibuli. Maso se peče přibližně 2 hodiny v troubě. Hotovou omáčku, zjemněnou smetanou, podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

2. místo

 

Koprovka je další oblíbenou omáčkou. Její příprava je poměrně svižná a za chvíli tuto dobrotu můžeme podávat. Výborná je s bramborem či knedlíkem a vařeným vejcem. Jemně smetanová chuť a vůně čerstvého kopru vás budou lákat k dalšímu přídavku.

3. místo

 

Rajská omáčka je skvělá z čerstvých rajčat, nejlépe domácích, ale stačí na ni použít jen konzervovaná rajčata, 100% rajčatovou šťávu nebo rajský protlak. Omáčku milují děti i dospělí. Typicky se podává s kouskem hovězího a s knedlíkem, výborně chutná s plněnou paprikou či s plátkem sekané.

4. místo

 

Boloňská omáčka je typickou součástí italské kuchyně, ale zdomácněla i u nás a prošla řadou obměn. Přesto se stále podává s těstovinami a jejím základem je maso, cibule a další zelenina. Její příprava je  poměrně zdlouhavá, proto si ji můžeme uvařit ve větším množství a poté část zavařit na jindy

5. místo

 

Rychle připravené kuře na paprice je žádanou dobrotou, která chutná dětem i dospělým. V omáčce se snoubí jemná chuť smetany a mleté sladké papriky. Podávat ji můžeme s knedlíkemrýží či těstovinami.                            

6. místo

 

Pro milovníky sýrů je velkou lahodou pochutnat si na sýrové omáčce, na jejíž přípravu se používají různé druhy sýrů, např. Eidam a Niva jako v tomto receptu. Příprava je rychlá a omáčka se skvěle hodí k nokům či obyčejným těstovinám.

7. místo

 

Guláš z velkého množství cibule a kvalitního hovězího masa vás možná přinutí plakat při jeho přípravě, ale odměnou vám bude velká dobrota. Podávat ho můžete s těstovinami, knedlíkem, rýží či jen tak s chlebem.

K oblíbené omáčce je potřeba mít i výbornou přílohu. Jak na skvělé houskové kynuté knedlíky, to vám poradí následující videorecept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více