Cibulová roláda: Skvělá, křupavá chuťovka je jako stvořená k vínu či večerní pohodě
Cibulová roláda připomíná tortillu. Je plněná šťavnatým hovězím masem, výrazným dipem a kyselými okurkami. To vše drží pohromadě natenko opečená cibule, proložená rozpuštěným čedarem. Už se vám sbíhají sliny?
Cibule je právem „královnou“ české kuchyně. Většina hospodyněk má ve spíži její zásobu vždy po ruce. V tomto receptu tvoří základ rolády, kterou naplníte samými dobrotami. A nebojte, přidáte i čerstvý salátek, takže výčitky mohou jít stranou.
Jak udělat cibulovou roládu
Příprava rolády může na první pohled působit zdlouhavě. Většinu práce za vás ale zvládne trouba. Stačí mít po ruce suroviny a postupovat krok za krokem.
Na základ rolády budete potřebovat 3–4 velké cibule, 200 g strouhaného sýra (čedaru nebo goudy) a olej ve spreji.
Na náplň si připravte 400 g mletého hovězího masa, 4 nakládané okurky, 4 plátky čedaru, 1/4 hlávky ledového salátu, 1 lžičku sladké papriky. U salátu je výhodné mít ho dopředu omytý a okapaný. Můžete se také podívat, jak zbývající salát skladovat.
Na výrobu domácí omáčky (dipu) si nachystejte 150 g lehké majonézy, 2 lžíce kečupu, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci okurkového nálevu, 1 lžičku sladké papriky, podle chuti přidejte sůl a mletý pepř. Chcete-li, můžete si připravit majonézu domácí.
-
Cibuli nakrájejte na tenké kroužky, rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a lehce postříkejte olejem ve spreji. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud nezezlátne. Zjistěte, jak dosáhnout souměrných a precizních koleček při krájení cibule.
-
Mezitím na pánvi opečte mleté hovězí maso s trochou soli, pepře a sladké papriky. Restujte ho tak, ať se řádně propeče a rozdrobí.
-
Upečenou cibulovou placku nechte mírně vychladnout, pak ji opatrně otočte. Doprostřed rozložte plátky čedaru, na ně nasypte opečené maso a dejte na pár minut zpět do trouby, aby se sýr rozpustil.
-
Využijte času a připravte si omáčku: smíchejte majonézu, kečup, hořčici, okurkový nálev, sladkou papriku, sůl a pepř. Nakrájejte okapaný salát a na tenké plátky okurky.
-
Cibulový základ s masem vyjměte z trouby, potřete ho omáčkou, přidejte salát a okurky, opatrně zarolujte a nakrájejte na porce.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě rolády budete krájet větší množství cibule. Podívejte se, jak nakrájet cibuli, aniž byste uronili slzičku.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře