Chcete péct perník a nemáte dost oleje? Víme, jak ho nahradit
Perník na plech je vděčný a oblíbený moučník, kterým nepohrdnou děti ani dospělí. Je totiž chutný, jednoduchý a rychlý. Můžete ho upéct, i když vám občas některá ingredience chybí nebo jí máte málo.
Základem dobrého perníku je správná konzistence těsta (vláčný nedrolivý moučník) a příjemná chuť perníkového koření. Ne všechny suroviny máme pokaždé po ruce, někdy se i používání některých surovin chceme vyhnout. V naší databázi najdete recepty bez vajec, mléka i mouky, dokonce i olej můžete nahradit. A je to překvapivě snadné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit olej v perníku
Na výběr je několik možností, řiďte se zásobami nebo chutí.
- První možností je rozehřáté (ne horké) máslo nebo jiný tuk na pečení.
- Zdravější tuk obsahuje mandlová nebo ořechová mouka. Výborné je ořechové máslo.
- Také rozmělněné avokádo dodá těstu zdravější tuk místo oleje.
- Řecký jogurt s vyšší tučností dodá vláčnost i příjemnou nakyslost.
- Vláčnost těstu poskytne dokonce i jablečné pyré - pokud ho použijete, uberte v receptu cukr.
- I rozmixované přezrálé banány pomohou těsto zvláčnit. V tom případě cukr zcela vynechte.
- Ani dýňové pyré vás nezklame - je univerzální, jednoduché a levné.
Pro inspiraci máme natočených několik videoreceptů na perník, vyzkoušejte třeba Mrkvový perník s povidly, který výtečně chutná dozdobený čokoládovou polevou nebo šlehačkou.
Komentáře