Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je v kuchyni naprostou klasikou s neutrální chutí, díky čemuž z něj upečeme famózní sladké i slané dobroty. Před pečením jej běžně potíráme vejcem, což je osvědčená metoda pro krásný lesk, avšak rozhodně není jediná.

Listové těsto si zamilujete pro jeho velmi snadnou přípravu, pokud zvolíte kupovanou variantu. Můžete se však pustit i do náročnější domácí přípravy listového těsta. S těstem se jednoduše a pohodlně pracuje, chuťově je lehké a nadýchané a pečené dobroty se vždy povedou. Z listového těsta můžeme upéct sladké záviny, šátečky, trubičky, slanou pizzu, slané šneky i rychlé tyčinky. 

Čím potřít listové těsto, když nemám vejce

Listové těsto před pečením potíráme z několika důvodů: pro zlatavou barvu a lesk, lepší chuť a křupavou kůrku. Pokud bychom rádi těsto posypali semínky či oříšky, potření těsta je nezbytné pro lepší přilnavost. Kromě tradičního rozšlehaného vejce můžeme listové těsto potřít dalšími surovinami z naší spíže: 

  1. Máslo: Nejlepší náhradou vajec je rozpuštěné máslo, které se postará o lahodou máslovou chuť (což oceníme především u sladkého pečení) a krásnou zlatohnědou barvu. Těsto potíráme lehce zchladlým máslem po celém povrchu a můžeme do něj zamíchat trochu cukru, který lahodně zkaramelizuje. 
  2. Mléko: Další alternativou vajec je potírání těsta mlékem. Mléko se postará o zlatavou barvu těsta, udrží posyp a zároveň vytvoří lehce křupavou krustu. Mléko můžeme kombinovat se smetanou. 
  3. Smetana: O žádoucí barvu a lesk se postará smetana ke šlehání. Dodá také sametovou krémovou chuť, která doplní každý sladký moučník. Můžeme použít také smetanu na vaření, která má podobný efekt jako mléko. 
  4. Voda: Pokud nemáte po ruce ani jednu z uvedených surovin, potřete těsto jednoduše trochou vody. Těsto bude mít po upečení lepší barvu, nevysuší se a vytvoří křupavou kůrku. 

Upečte si nejoblíbenější a na přípravu rychlý jablkový závin z listového těsta. Štrúdl podávejte posypaný cukrem, se šlehačkou nebo s vynikající domácí zmrzlinou. Přípravou vás provede náš podrobný videonávod. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky