Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je doslova hvězdou sladké, ale i slané kuchyně. Během chvilky z něj vykouzlíme celou řadu moučníků a slaného pohoštění, které na talíři vypadá neodolatelně. A to s minimem práce, pokud zvolíme kupovanou variantu těsta.

Listové těsto má svůj název podle charakteristické vrstvené lístkující struktury, která vzniká při opakovaném skládání těsta. Domácí příprava listového těsta je pracnější, a tak mnoho hospodyněk často volí kupovanou chlazenou či mraženou podobu těsta, ze které upečeme nadýchané a lehké dobroty během chvilky. 

Čím potřít listové těsto před pečením

Listové těsto potíráme před pečením kvůli zlatavé barvě, krásnému lesku, ale i křupavější kůrce. Zároveň nám na těstě bude lépe držet případný posyp v podobě oříšků nebo semínek. 

  1. Rozšlehané vejce: Nejčastěji potíráme listové těsto rozšlehaný celým vajíčkem, které dodá žádoucí zlatavou barvu a lesk. Pro intenzivnější barvu můžeme potřít pouze rozšlehaným žloutkem. 
  2. Mléko nebo smetana: Potřením těsta mlékem nebo smetanou bude lesk sice o trochu jemnější, ale i tak docílíme zlatavé barvy a dokonce i měkčí struktury.
  3. Rozpuštěné máslo: Listové těsto můžeme pro zvýraznění máslové chuti a vůně potřít rozpuštěným máslem, čímž se na povrchu vytvoří zlatavá barva a celý moučník bude křehčí. 
  4. Voda: Pokud nemáme z předchozích ingrediencí nic po ruce, můžeme těsto potřít i vodou, která zabrání vysoušení a postará se o křupavou kůrku. 

Jednodušší a snadnější domácí "listové" těsto si můžete udělat podle našeho podrobného videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Možná si ho dokonce oblíbíte více než to kupované. Ať se pečení vydaří. 

Komentáře

Další tipy a triky