Čím se naklepávají řízky? Paličkou na maso a vším, co naruší dlouhá svalová vlákna
Každé maso kromě vnitřností se skládá ze svalových vláken, která se vařením smršťují - proto je musíme předem narušit. Plátky masa se naklepou, vlákna se přeruší a maso zůstane měkké a šťavnaté.
Už malé děti ví, že se řízky naklepávají paličkou. Palička má na jedné straně hladkou plochu pro jemné kuřecí maso a na druhé kovovou plochu s malými hroty pro maso s tuhými vlákny. Plátky, řízky a rolády jsou pak tenké, jemné a šťavnaté.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím se naklepávají řízky
Máme několik možností - palička sice vede, ale ne každý ji má:
- Dřevěnou nebo kovovou paličkou na maso;
- hranou ruky, pěstí nebo konečky prstů;
- plochou nebo hranou dřevěného prkénka;
- pomocí dna láhve nebo větším kladívkem.
Kromě řízků se důkladně rozklepávají například hovězí plátky na španělské ptáčky. Jejich přípravu můžeme vidět v následujícím videu:
Komentáře