Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každé maso kromě vnitřností se skládá ze svalových vláken, která se vařením smršťují - proto je musíme předem narušit. Plátky masa se naklepou, vlákna se přeruší a maso zůstane měkké a šťavnaté.

Už malé děti ví, že se řízky naklepávají paličkou. Palička má na jedné straně hladkou plochu pro jemné kuřecí maso a na druhé kovovou plochu s malými hroty pro maso s tuhými vlákny. Plátky, řízky a rolády jsou pak tenké, jemné a šťavnaté.

Čím se naklepávají řízky

Máme několik možností - palička sice vede, ale ne každý ji má:

  • Dřevěnou nebo kovovou paličkou na maso;
  • hranou ruky, pěstí nebo konečky prstů;
  • plochou nebo hranou dřevěného prkénka;
  • pomocí dna láhve nebo větším kladívkem.

Kromě řízků se důkladně rozklepávají například hovězí plátky na španělské ptáčky. Jejich přípravu můžeme vidět v následujícím videu:

Komentáře

Další tipy a triky