Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahřívacími pokrmy jsou jídla, která zvyšují tělesné teplo a cirkulaci krve v těle. Takovými pokrmy jsou horké a husté polévky, omáčky a kaše. Příjemně nás zahřeje koření v pokrmech i v nápojích - například skořice a zázvor.

S přicházejícím podzimem a chladnějším počasím míváme větší potřebu se zahřát - a to nejen zvnějšku, ale i vnitřně. V těchto dnech si jen málokdo pochutná na nanuku či na zmrzlině - dáme spíše přednost zahřívacím pokrmům a nápojům.

Zahřívací polévky a hlavní jídla

Volíme husté a zahuštěné polévky, ve kterých "stojí lžíce". Můžeme si dovolit více kořenit, protože koření samo o sobě umí dobře zahřát:

  • Zimní polévky zahušťujeme masem, zeleninou, bramborami, luštěninami i obilovinami. Podáváme je před hlavním jídlem, ke svačině nebo s pečivem k večeři. Takovými polévkami jsou slovenské prívarky, bramborová a gulášová polévka, smetanové polévky, husté zeleninové krémy s krutonky a mnoho jiných.
  • K obědu si můžeme dopřát těžší smetanové omáčky (svíčková), tmavé omáčky (španělský ptáček) a pikantní pokrmy (guláš). Připravíme si mexické, asijské a orientální jídlo, při jehož konzumaci se zpotíme jako v létě. Nevynecháme ani naložené kořeněné maso, dušené masové směsi a všechny druhy knedlíků.

Horké nápoje, které nás zahřejí

Mnoho nápojů, které pijeme studené, se dá svařit a pít horké:

  • Klasickými horkými nápoji jsou káva, kakao, horká čokoláda a ochucený čaj. K jejich dochucení použijeme šťávu z citrusů, skořici, zázvor, hřebíček, ale i rum (grog), vaječný koňak, brandy, likér a chilli.
  • Horký alkohol nás opravdu zahřeje - nejen pro alkohol samotný, ale i jako dochucovadlo nápojů - například čaje či kávy. Svařené červené víno, sladký punč, grog nebo horká griotka chutnají hlavně ženám.
  • Dětem dopřejeme ovocné čaje s citrónem, horké džusy a smoothie, bílou kávu, horkou čokoládu a sladké kakao. Při nachlazení nás na nohy postaví šípkový či bylinkový čaj a v poslední době oblíbený pečený čaj.

Sladké dezerty pro chladné dny

Zmrzlinu a nanuky můžeme vyměnit za teplé dobroty. Pochutnáme si na horkém ovoci, křehkém koláči crumble, na smažené zmrzlině nebo na čokoládovém fondue. Děti milují horkou čokoládu se šlehačkou posypanou čokoládovými hoblinkami. Snídaňové teplé kaše mají rády děti i dospělí.

Pečený čaj je moderní obdobou klasického čaje. Je plný ovoce, cukru a koření. Pokud ho chcete ochutnat a dáváte přednost domácí výrobě, zkuste si ho připravit podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky