Chilli con carne: Naučte se s námi syté a zahřívací jídlo do chladných dnů
Na příchod chladných dní reaguje i naše tělo - máme chuť na hřejivé pokrmy, např. horké polévky či dušená a sytá jídla. Chilli con carne tento požadavek splňuje. Je to směs dušeného masa, luštěnin a zeleniny spolu s pikantním kořením.
Původní recept pochází z pomezí Texasu a Mexika. Hlavní surovinou bylo mleté jehněčí nebo hovězí maso a chilli papričky (název ve španělštině znamená chilli s masem). Napříč regiony se k němu časem přidávaly variace s předem vařenými fazolemi, rajčaty, cibulí, ale dokonce i verze bez masa (chilli sin carne). Jako každý dobrý recept má i tento spoustu variant. Tu oblíbenou vás naučíme. Pomohou vám konzervované fazole i loupaná rajčata v plechu, čímž si uspoříte čas i práci. Praví labužníci si však předem uvaří fazole do poloměkka a oloupou rajčata.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit chilli con carne
Nic složitého na něm není a jeho přípravu zvládne lecjaký začátečník.
- Na 4–5 porcí potřebujete sádlo nebo olej, 1 velkou cibuli, 500 g mletého hovězího masa, 1 plechovku drcených rajčat, 1 plechovku červených nebo bílých fazolí, 1–2 chilli papričky (čerstvé nebo sušené drcené), špetku drceného koriandru (semínka), také špetičku mletého římského kmínu, špetku mleté skořice a 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády. Někdo ještě přidává sterilovanou nebo mraženou kukuřici.
- V kastrolu na tuku osmahněte nakrájenou cibuli do světle růžové barvy. Ke konci přihoďte chilli papričky, koriandr a římský kmín (koření se lépe rozvoní v horkém tuku).
- Přidejte maso, prudce restujte a oddělujte, aby nevznikly velké hrudky. Pak osolte, zmírněte oheň a nechte zakryté asi 15 minut dusit ve vlastní šťávě.
- Přilijte rajčata a duste ještě asi půl hodiny, podle potřeby podlijte trochou horké vody, aby se nepřerušil var.
- Propláchněte fazole z plechovky (pokud nebyly sterilované v rajčatové šťávě) a přidejte je do kastrolu. V této fázi můžete přidat i kukuřici. Nechte prohřát.
- Zbývá dochutit skořicí, případně solí a pepřem. V hotové směsi nechte rozpustit čokoládu, která spolu se skořicí dodá jídlu tu pravou exotickou chuť.
- Chilli con carne (v Americe jen chili) podávejte s tortillovou plackou, polentou, rýží či pečivem. Můžete posypat oreganem nebo čerstvým koriandrem.
Variace na chilli con carne
Jako každý oblíbený recept má i chilli mnoho variací. Kromě hovězího jej můžete vyzkoušet i s vepřovým nebo drůbežím masem, případně s houbami. Variace bez masa obsahují nejen okořeněné fazole a zeleninu, ale využití v něm najdou také tofu nebo tempeh. Místo fazolí vyzkoušejte třeba cizrnu. Do směsi můžete přidat batáty, dýni či mrkev. Možností je mnoho a záleží na vašich zásobách potravin nebo chuti.
Pro zapálené kuchaře nabízíme videorecept na toto chutné jídlo:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
KVÍZ: Podaří se vám letos zhubnout? Aneb jak jste na tom s informacemi o zdravém životním stylu?
Jak uchovat chilli papričky na zimu? Vyzkoušejte různé způsoby sušení, díky kterým si uchováte pálivé plody
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Komentáře