Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je trvalka, kterou začínáme sklízet brzy na jaře. Svěží nať je báječná ke zdobení jídel, především vaječných. Hodí se také k pomazánkám i do polévek. Začínajícím pěstitelům poradíme, jak mít stále dostatek svěží a chutné natě.

Pažitka se pěstuje velmi snadno. Je vytrvalá a mrazuvzdorná, daří se jí na těžší, hlinité a humózní půdě. Snadno se rozmnožuje dělením trsů, ale vypěstovat ji můžete i ze semínek. Když ji na jedno místo vysadíte, budete ji sklízet celou řadu následujících let. Její chuť a svěžest oceníte především brzy na jaře a pak znovu koncem léta a na podzim

Co s kvetoucí pažitkou

Máme pro vás několik tipů:

  • Květy pažitky jsou jedlé, proto je můžete používat na zdobení a doplnění jídel. Jejich růžovo-fialová barva příjemně zpestří servírované pokrmy.
  • Pokud nať s květy ostříháte, začne růst nová mladá nať.
  • Ostříhaná pažitka brzy znovu naroste, k tomu ale bude potřebovat dostatek vláhy a prospěje jí přihnojení
  • Seřezávání podle potřeby opakujte, jinak pažitka začne zasychat a žloutnout. Pokud ji však chcete nechat přes léto odpočinout, začněte ji znovu seřezávat až koncem léta. 
  • Tip: Pokud plánujete pažitku využít na zimní rychlení, neseřezávejte ji v průběhu léta, aby se zbytečně nevysilovala růstem mladé natě.

Pažitka se v kuchyni uplatní především čerstvě sklizená bez tepelné úpravy, ale hodí se také do vařených jídel. Vyzkoušejte třeba pažitkovou omáčku z našeho receptáře, výborně chutná k bramborám i ke knedlíkům.   

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce

                                

Komentáře

Další tipy a triky