Jablonecké lístkové řezy

rebeka Kuchařka:

Moučníky , Řezy 65 názorů

539
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Suroviny

500 g listového těsta (chlazeného)
Nyní v akci
Tmavé těsto:
5 žloutků
200 g moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
80 g vlašských ořechů
2 lžíce práškového kakaa
sníh z 5 bílků
Krém:
200 g moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
500 ml mléka
300 g másla
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme dva stejné pláty. 1. plát upečeme vcelku na plechu s pečicím papírem při teplotě 200°C a pečeme cca 10 minut. Plech použijeme menší nebo klidně i větší, ale zmenšíme velikost pečicího papíru asi tak na vel. 37x23 cm.

  2. 2. plát těsta po rozválení a přenesení na plech s pečicím papírem rozdělíme radýlkem na stejně velké čtverce a upečeme stejným způsobem jako 1. plát. Já jsem jich měla 12.

  3. Dáme se do přípravy tmavého těsta: v robotu nebo ručním šlehačem vyšleháme do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem. Zvlášť v misce smícháme všechny sypké ingredience, tzn. mouku, kypřící prášek, kakao a jemně nastrouhané ořechy.

  4. Tuto sypkou směs vmícháme na střídačku s pevně vyšlehaným sněhem z bílků do žloutkové pěny. Pracujeme se stěrkou nebo vařečkou, už nepoužíváme šlehač.

  5. Těsto nalijeme na stejně velký plech, na kterém jsme pekli listový plát. Troubu si předehřejeme na 160°C a pečeme asi 15 min. Zkusíme špejlí, zda máme hotovo.

  6. Zatímco nám chladnou všechna upečená těsta, připravíme si kaši: smícháme cukr s moukou, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Chvilku provaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout. Změklé máslo si překrájíme na malé kousky a vymícháme v robotu nebo ručním šlehačem doběla. Nyní po částech přidáme chladnou kaši a vyšleháme do hladkého krému. Můžeme přidat pár kapek rumové esence.

  7. Polovinu krému rozetřeme na spodní listový plát, na ten pečený vcelku. Na vrstvu bílé náplně přiklopíme kakaový plát (jsou to nervy, ale jde to) a potřeme zbývajícím krémem. Na ten naskládáme upečené listové čtverečky nebo, jako v mém případě, obdélníčky. Polštářky do vrstvy krému trochu zatlačíme, po sněžíme moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kakaem.

Poznámka

Zdroj: Nejlepší domácí řezy - Sladké jaro 2012

Malinko upraveno.

Omlouvám se za kvalitu fotek, krém ještě nestačil dostatečně ztuhnout. Řezy jsou lepší až druhý den, ale kdo to má vydržet tak dlouho :-(

Jsou tu dva podobné recepty, které rovnou přidávám, tady se mi líbí to "čtverečkování".. líp se to krájí, a taky krém je jiný.

Dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 69 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablonecké lístkové řezy

  • Radmila Kleinpeterová Radmila Kleinpeterová(neregistrovaný)

    Podobný styl jako královské řezy. Jen je to zjednodušené o listové těsto (místo křehkého). Jinak asi též velmi dobré.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: uff... jsem si ale oddechla, že nebudu lynčována:-8:-D:-D:-D prý vyšívání:-D:-D:-D:-D:yes::yes:
    veru.. super, díky moc:-K doufám, že si pochutnáte;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Všechno se zdařilo,už se chladí ,vyšívaní kakaem jsem nedělala ! Jenom to pak sypou po kuchyni! Fotečku přidávám zatím na plechu. S tím kakaovým těstem nebyl žádný problém ono se krásně dalo překlopit i s papírem na ten krém! Papír jsem stáhla a bylo hotovo.:-* Jo délala jsem z jeden a pul dávky, aby mělo "co" odležet - no uvidíme !

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka: Ale, no ták ! :-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna::-D vím, přistanou mi na hlavě:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka:Nebudu slibuji,doma stejně nevědí jak to má vypadat a chutnat! A pokud ty řezy nebudou rychle utíkat, ...... tak víš,co se s nima stane!:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: držím.. i sobě, ať mně pak netlučeš:-8:-D;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka:Tak,konečně jsem se odhodlala to upéct ,zítra mi drž palečky ,ať se to povede.;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Veru, určitě můžeš místo esence dát rumík;-)
    ne, nic jiného jsem nedávala;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka:Fakt do toho krému nejde už nic, kromě másla a rumové esence????Mohu dát rum :-?

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    svetlana47::-D:-D:-D já chválím:yes::yes: krásnou fotečku, tvoji šikovnost a moc ti děkuju za odzkoušení.. jsem ráda, že se povedl a dokonce opakovaně;-):yes::yes: moc mě to těší:-):-):-K

    Odpovědět

  • svetlana47 svetlana47

    Jooooooooooo a děkuji za pochvalu :-D

    Odpovědět

  • svetlana47 svetlana47

    Ahojky Rebi tak jsem ty řezy dělala snad už 10x a pořád sklízím díky tobě ůspěch ....jsou vážně skvělé ........ale nejlečejší jsou vážně až po několika dnech :-D..kdyby to šlo dala bych 100 bodíků .......takže ženský vážně zkoušejte je to skutečná ňamka :yes::-D

    Odpovědět

  • jindriska23 jindriska23

    Byla to mňamka,jen se po tom zaprášilo :-)))));-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Nadi, krásný recept, fotky i fotopostup:yes::yes::-p:-p;-). :-!:-)):yes::-K:-K +36

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo