Co udělat s květy pažitky? Máme pro vás 7 chutných nápadů
Od začátku května pozorujeme na pažitce velké množství poupat, která se brzy rozvinou v krásné fialové květy. Věděli jste, že jsou jedlé? A nejen to, mají často výraznější chuť než samotné stonky pažitky.
Pažitka je v kuchyni důležitou rostlinkou, která je díky snadnému pěstování na zahrádkách velmi oblíbená. Její tenké a duté listy mají stejně jako květy lehce cibulovou chuť, kterou využíváme do mnoha polévek, pomazánek a salátů. Pravidelná sklizeň podporuje její růst, a proto jakmile začne pažitka vykvétat, je nejvyšší čas posbírat květy a ostříhat nať.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co udělat s květy pažitky
Květy pažitky pokrmy ozdobí, protože vypadají na talíři opravdu efektně, ale také se dají využít do mnoha pokrmů, podobně jako nasekaná nať. Pokud bychom si květy chtěli uschovat, stačí je usušit. A zde je několik tipů na využití:
- Ozdoba: Na jakýkoliv slaný pokrm je květ z pažitky krásnou dekorací. Používáme je na jednohubky, chlebíčky, saláty, polévky, ale i na dorty a cupcaky.
- Pomazánky: Květy jsou výborné do tvarohových, sýrových či zeleninových pomazánek s bylinkami. Doplní je jemnou chutí cibule.
- Polévky: Jarní polévky s květy pažitky nesmí na stole chybět. Přidáváme je až na konci vaření, aby si zachovaly chuť a barvu.
- Saláty: Květy dodají salátům chuť a zároveň je dozdobí. Stačí je rozdělit na jednotlivé kvítky a přidat do oblíbeného salátu.
- Smažené květy: Květy pažitky můžeme dokonce obalit v těstíčku a osmažit dokřupava, stejně jako květy cukety. Jen nám to kvůli velikosti květů dá více práce. Křupavé květy chutně doplní slané mísy.
- Nakládané květy: Květy můžeme naložit jak do octa, tak i do oleje. Naložením do octa získáme vynikající pažitkový ocet k dochucení zeleninových salátů. Naložením květů do oleje vznikne ochucený olej do salátů, pod maso i zeleninu.
- Pesto: Pesto z pažitky a květů má zelenou barvu a cibulovou chuť, která doplní sendviče, pomazánky, polévky i těstoviny. Pažitku i květy rozmixujeme s olejem a solí. Podle chuti můžeme přidat i česnek. Poté směs skladujeme ve skleničkách v lednici.
Komentáře