Opečené škubánky
Škubánky - jídlo našich babiček. Ty většinou šetřily časem, tak k obědu byly škubánky na sladko s mákem a zbytek se k večeři opékal na slano. Dnes si většinou pochutnáváme na slané verzi se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 5 518 kJ / 1 319 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,00 g |
Tuky | 2,80 g |
Vláknina | 23,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,25 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 275,60 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 12. 2021 15:31
rybarka007: Moc děkuji, já nám je dělám často, máme je moc rádi.
30. 12. 2021 15:12
NADEI: Moje babička pocházející z vnitrozemí tomu říkala taky Šusterky. Vy jste mi to připomněla vaším komentářem. Díky
8. 3. 2021 19:22
mimonka: Z uvařených brambor scedím vodu do hrníčku, kastrolek s scezenými brambory vrátím na nízký stupeň zapnuté plotny a vrátím vodu, kterou jsem scedila, do výšky 1,5-2 cm, zasypu moukou a nechám ještě chvíli vařit, aby se spařila mouka. Potom nevyvařenou vodu scedím. Nesmí tam zůstat žádná vda. Pracně je rozšťouchám a pak dodělávám vařečkou, tak dlouho dokuť nejsou hotové. Těsto musí být hlaďoučké a držet hezky pohromadě, jako by jste udělala těsto na knedlíky. Vynikající jsou placičky opečené do zlatova. Nebo z teplých udělat noky, posypat cukrem s mákem a polít máslem. Dá to práci, než se ušťouchají, ale stojí to za to. Před pár dny jsem je dělala, manželovi placičky plním uzeným masem. Nic nemá tak dobrou křupavou kůrčičku jak škubánky.
8. 3. 2021 18:32
ludena: Jen slejte vodu tak aby byly brambory ponořené do 2/3,slivam do hrnečku,kdyby bylo těsto moc tuhé,tak přílejt slitou vodu.
25. 10. 2020 10:21
Diana88: Ano, vždy si odvážím oloupané brambory a mouku. Pokaždé je mám stejné. Minulý týden jsem je dělala, říkám když je dělám: levné, pracné, ale stojí to zato. Než se vypracuje těstíčko, které je hlaďoučké a nechytá kastrolku, tak se opravdu člověk nadře.
24. 10. 2020 16:29
ludena: přesně ????????
14. 3. 2019 19:40
Nadja: Říkáme, že nic na světě nemá tak dobrou, voňavou a křupavou kůrčičku jak škubánky.
3. 12. 2018 15:26
Jako dítě jsem škubánky neměla ráda, ale teď si je občas ráda dám. Milovala jsem jen to opečené z nich - maminka mi opekla velkou placku na celou pánev, já z ní sloupla to opečené a opékalo se dál, pořád dokolečka.
3. 12. 2018 14:29
NADEI: Pro je stále dělám, vzpomenu si vždy na maminku, když nám je dělala.
2. 12. 2018 20:32
ludena: Když jsou brambory uvařené, scedím je, posypu je polohrubou moukou která se musí zapařit. Proto po zcezení tam vracím tu scezenou horkou vodu zpět do výše2 cm. Po 15 miutách vodu co se nevyvařila ještě zcedím a škubánky rozšťouchám.
23. 10. 2018 14:40
upřímně - z té vody jsem dost vedle - jak to mám chápat ? Nalej vylej odlej ...
18. 10. 2018 15:36
vzpomínka na dětství u nás se tomu říkalo šusterka a zapíjeli jsme s podmáslím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 9 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 10 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 22 minutami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 1 hodinou
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 1 hodinou
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 2 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 2 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 2 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 3 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 5 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 5 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Další recepty
Tématické fráze: opečené škubánky opečené škubánky recept škubánky-opečenky bramborové škubánky skubanky opečené opeceny skubanek škubánky recept bramborové škubánky opečené recept na opečené škubánky opékané škubánky opečený škubánky recept na opečené bramborové skubanky opečené brambory recept opečené škubánky ze štouchaných brambory opečeme skubanky škubánky opečenky recep na opecene skubanky opečenky opečené bramborové škubánky škubánky
Suroviny: brambory, mouka polohrubá, mouka hrubá, sůl
Opečené škubánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n4VW
12 názorů