Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opečené škubánky

Škubánky - jídlo našich babiček. Ty většinou šetřily časem, tak k obědu byly škubánky na sladko s mákem a zbytek se k večeři opékal na slano. Dnes si většinou pochutnáváme na slané verzi se zeleninovým salátem.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

18. 10. 2018 15:01

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie5 518 kJ / 1 319 kcal
Bílkoviny36,00 g
Tuky2,80 g
Vláknina23,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,25 g
Sůl8,00 g
Sacharidy275,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jaromira18 Jaromira18

30. 12. 2021 15:31

rybarka007: Moc děkuji, já nám je dělám často, máme je moc rádi.:-K:-K

rybarka007 rybarka007

30. 12. 2021 15:12

NADEI: Moje babička pocházející z vnitrozemí tomu říkala taky Šusterky. Vy jste mi to připomněla vaším komentářem. Díky

Jaromira18 Jaromira18

8. 3. 2021 19:22

mimonka: Z uvařených brambor scedím vodu do hrníčku, kastrolek s scezenými brambory vrátím na nízký stupeň zapnuté plotny a vrátím vodu, kterou jsem scedila, do výšky 1,5-2 cm, zasypu moukou a nechám ještě chvíli vařit, aby se spařila mouka. Potom nevyvařenou vodu scedím. Nesmí tam zůstat žádná vda. Pracně je rozšťouchám a pak dodělávám vařečkou, tak dlouho dokuť nejsou hotové. Těsto musí být hlaďoučké a držet hezky pohromadě, jako by jste udělala těsto na knedlíky. Vynikající jsou placičky opečené do zlatova. Nebo z teplých udělat noky, posypat cukrem s mákem a polít máslem. Dá to práci, než se ušťouchají, ale stojí to za to. Před pár dny jsem je dělala, manželovi placičky plním uzeným masem. Nic nemá tak dobrou křupavou kůrčičku jak škubánky.:-K:-K:-K:-K:-K

mimonka

8. 3. 2021 18:32

ludena: Jen slejte vodu tak aby byly brambory ponořené do 2/3,slivam do hrnečku,kdyby bylo těsto moc tuhé,tak přílejt slitou vodu.

Jaromira18 Jaromira18

25. 10. 2020 10:21

Diana88: Ano, vždy si odvážím oloupané brambory a mouku. Pokaždé je mám stejné. Minulý týden jsem je dělala, říkám když je dělám: levné, pracné, ale stojí to zato. Než se vypracuje těstíčko, které je hlaďoučké a nechytá kastrolku, tak se opravdu člověk nadře.:-K:-K:-K

Diana88

24. 10. 2020 16:29

ludena: přesně ????????

Jaromira18 Jaromira18

14. 3. 2019 19:40

Nadja: Říkáme, že nic na světě nemá tak dobrou, voňavou a křupavou kůrčičku jak škubánky.

Nadja Nadja

3. 12. 2018 15:26

Jako dítě jsem škubánky neměla ráda, ale teď si je občas ráda dám. Milovala jsem jen to opečené z nich - maminka mi opekla velkou placku na celou pánev, já z ní sloupla to opečené a opékalo se dál, pořád dokolečka.

Jaromira18 Jaromira18

3. 12. 2018 14:29

NADEI: Pro je stále dělám, vzpomenu si vždy na maminku, když nám je dělala.

Jaromira18 Jaromira18

2. 12. 2018 20:32

ludena: Když jsou brambory uvařené, scedím je, posypu je polohrubou moukou která se musí zapařit. Proto po zcezení tam vracím tu scezenou horkou vodu zpět do výše2 cm. Po 15 miutách vodu co se nevyvařila ještě zcedím a škubánky rozšťouchám.

ludena

23. 10. 2018 14:40

upřímně - z té vody jsem dost vedle - jak to mám chápat ? Nalej vylej odlej ...:-O

NADEI

18. 10. 2018 15:36

:yes: vzpomínka na dětství :-) u nás se tomu říkalo šusterka a zapíjeli jsme s podmáslím :-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: opečené škubánky opečené škubánky recept škubánky-opečenky bramborové škubánky skubanky opečené opeceny skubanek škubánky recept bramborové škubánky opečené recept na opečené škubánky opékané škubánky opečený škubánky recept na opečené bramborové skubanky opečené brambory recept opečené škubánky ze štouchaných brambory opečeme skubanky škubánky opečenky recep na opecene skubanky opečenky opečené bramborové škubánky škubánky

Suroviny: brambory, mouka polohrubá, mouka hrubá, sůl

TopRecepty.cz

Opečené škubánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n4VW