Jak udělat vláčný a nadýchaný makovec? Přidejte do těsta nastrouhanou cuketu
Makovec je oblíbený moučník, který není vůbec těžký na přípravu, a pochutná si na něm celá rodina i návštěva. Zkuste ho udělat s cuketou podle následujícího receptu. Ta těstu dodá nejen vláčnost, ale i výživné látky.
Makovec můžete upéct i bez cukety, pokud ji mimo sezónu nechcete kupovat. Určitě si však tento recept uložte do oblíbených. Až sezóna cuket přijde, a vy už si s přebytkem zeleniny nebudete vědět rady, určitě vám přijde vhod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit cuketový makovec
Na jednu dávku budete potřebovat: 1 středně velkou cuketu, 1,5 hrnku mletého máku, 1,5 hrnku cukru krystal, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 4 vejce, 100 g zakysané smetany, 2 lžičky holandského kakaa, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody, pár kapek vanilkové esence, sůl, citrónovou šťávu, máslo a hrubou mouku na vysypání plechu.
- Mladé menší cukety není potřeba zbavovat slupky. Starší oloupejte škrabkou na brambory a zbavte jadřinců. Nastrouhejte je nahrubo, lehce posolte, přilijte citrónovou šťávu, promíchejte a dejte zatím stranou vypotit.
- Vejce vyšlehejte s cukrem. Následně přidávejte olej, zakysanou smetanu, mléko a vanilkovou esenci. Ingredience přilévejte postupně a vždy je řádně zašlehejte.
- Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu - i tu přidejte do těsta. V jiné míse smíchejte vločky s mákem, práškem do pečiva, jedlou sodou, kakaem a skořicí.
- Sypké ingredience přimíchejte do tekutých, přidejte mouku, vymačkanou cuketu a přelijte do vymazaného a vysypaného plechu či dortové formy.
- V předehřáté troubě na 180 °C se bude makovec péct asi 50 minut. Zda je moučník upečený, vám prozradí test se špejlí.
Upéct nadýchaný makovec je opravdu hračka. Pokud ale rádi při pečení nových receptů postupujete podle videa, najdete ho níže. Pod ním je pak sekce s komentáři, kde se můžete podělit o tipy, jak možná netradičně makovec pečete vy.
Komentáře