Cuketovo-citronový makovník / makovec

Suroviny

250 g cukety - mladé, neloupané
100 g mletého máku (lze i celý)
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 dl oleje
citronová kůra z půlky citronu
citronová šťáva z půlky citronu
cca 220 g polohrubé mouky dle vodnatosti cukety
necelý prášek do pečiva
Poleva:
150 g moučkového cukru
cca 3-4 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Omytou mladou cuketu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do mísy. Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, pak překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout.

  2. Moučkový cukr dáme do misky nebo hlubokého talíře a přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy. Lžící dobře ode dna mícháme a dle potřeby po důkladném promíchání přidáváme po kapkách další citronovou šťávu, do požadované konzistence, která by měla být krémová, nepříliš řídká, aby z vychladlého korpusu rychle nestékala, ale pomalu se po povrchu rozlévala za malé pomoci cukrářské karty nebo stěrky. Přelitý makovec/makovník necháme zaschnout, poté krájíme a podáváme.

  3. Makovník / makovec je vláčný, nadýchaný, voňavý a hlavně velmi snadný a rychlý. Lze upéct i jako bábovku.

Komentáře k receptu Cuketovo-citronový makovník / makovec

  • Hanis Hanis

    Mám ráda vaše recepty, makovník zkusím v sobotu - myslíte, že můžu nahradit cuketu strouhanými jablky? Mám totiž velké zásoby :-) a snažím se je vecpat všude....díky :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: makovník recept makovník recepty makovník citrónový makovec