Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datle jsou plody palmy datlové, na které rostou v trsech. Jsou to podlouhlé peckovice s dužinou, která je plná cukrů. Čerstvé plody jsou měkké a šťavnaté, sušené mají pastovitou konzistenci a vyšší obsah cukru.

Datle jsou naprosto úžasnou surovinou pro přípravu sladkých pečených moučníků, nepečeného cukroví, ale i k mlsání jen pro ně samotné. Vypeckované sušené plody můžeme zpracovat mnoha způsoby, plnit je náplněmi nebo použít jako pojivo.

Jak připravit jednoduché datlové tyčinky

Potřebujeme jen dvě ingredience, které budeme máčet do čokolády:

  • Datle namočíme. Část datlí odložíme stranou a jemně je nasekáme. Rozmočené datle scedíme, rozmixujeme v sekáčku nebo pomocí ponorného mixéru.
  • Hmotu smícháme s rozdrcenými dětskými piškoty, BeBe sušenkami nebo s drobky z odřezků piškotu do tvárného těsta.
  • Pokud jsme dali více drobků, než jsme chtěli, doladíme konzistenci těsta pár kapkami vody z namočených datlí nebo rumem.

Jak připravit datlové tyčinky z více vrstev

Dvouvrstvé tyčinky jsou chutnější a napohled efektnější než ty jednoduché:

  • Druhou vrstvu tyčinek připravíme z arašídového másla, mletých ořechů, nasekaných datlí a trochy medu, pokud je máslo bez přidaného cukru.
  • Třetí vrstva může být bílá díky strouhanému kokosu, který smícháme s kondenzovaným mlékem Salkem do husté a tvárné hmoty.
  • K přípravě těsta na tyčinky můžeme použít ovesné vločky, různá semínka, med, kakaovou pomazánku nebo kandované ovoce.

Jak vytvarovat datlové tyčinky

Připravíme si mřížku nebo pečicí papír, kam budeme odkládat hotové tyčinky:

  • Hranatou formu nebo pekáček vyložíme potravinářskou fólií. Nanaseme na ni datlovou vrstvu a upěchujeme ji. Pak na ni natlačíme druhou i třetí vrstvu.
  • Těsto sesuneme na prkénko a odstraníme fólii. Odkrojíme okraje a plát nakrájíme na tyčinky o velikosti 2x5–6 cm. Prkénko vložíme do ledničky, aby těsto ztuhlo.
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se stejným váhovým množstvím Omegy na polevy. Když se čokoláda rozpustí, namáčíme do ní postupně všechny tyčinky.

Sladké drobečky

Tyčinky s ještě vlhkou čokoládou můžeme posypat cukrovými perličkami, sekanými oříšky, mandlemi či kokosem - nebo je po ztuhnutí našrafovat rozpuštěnou čokoládou, která může mít i rozdílnou barvu (mléčná, bílá, ruby).

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli