Datlové tyčinky: Sladká dobrota z ovoce, oříšků a medu je zabalená do čokolády
Datle jsou plody palmy datlové, na které rostou v trsech. Jsou to podlouhlé peckovice s dužinou, která je plná cukrů. Čerstvé plody jsou měkké a šťavnaté, sušené mají pastovitou konzistenci a vyšší obsah cukru.
Datle jsou naprosto úžasnou surovinou pro přípravu sladkých pečených moučníků, nepečeného cukroví, ale i k mlsání jen pro ně samotné. Vypeckované sušené plody můžeme zpracovat mnoha způsoby, plnit je náplněmi nebo použít jako pojivo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jednoduché datlové tyčinky
Potřebujeme jen dvě ingredience, které budeme máčet do čokolády:
- Datle namočíme. Část datlí odložíme stranou a jemně je nasekáme. Rozmočené datle scedíme, rozmixujeme v sekáčku nebo pomocí ponorného mixéru.
- Hmotu smícháme s rozdrcenými dětskými piškoty, BeBe sušenkami nebo s drobky z odřezků piškotu do tvárného těsta.
- Pokud jsme dali více drobků, než jsme chtěli, doladíme konzistenci těsta pár kapkami vody z namočených datlí nebo rumem.
Jak připravit datlové tyčinky z více vrstev
Dvouvrstvé tyčinky jsou chutnější a napohled efektnější než ty jednoduché:
- Druhou vrstvu tyčinek připravíme z arašídového másla, mletých ořechů, nasekaných datlí a trochy medu, pokud je máslo bez přidaného cukru.
- Třetí vrstva může být bílá díky strouhanému kokosu, který smícháme s kondenzovaným mlékem Salkem do husté a tvárné hmoty.
- K přípravě těsta na tyčinky můžeme použít ovesné vločky, různá semínka, med, kakaovou pomazánku nebo kandované ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvarovat datlové tyčinky
Připravíme si mřížku nebo pečicí papír, kam budeme odkládat hotové tyčinky:
- Hranatou formu nebo pekáček vyložíme potravinářskou fólií. Nanaseme na ni datlovou vrstvu a upěchujeme ji. Pak na ni natlačíme druhou i třetí vrstvu.
- Těsto sesuneme na prkénko a odstraníme fólii. Odkrojíme okraje a plát nakrájíme na tyčinky o velikosti 2x5–6 cm. Prkénko vložíme do ledničky, aby těsto ztuhlo.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se stejným váhovým množstvím Omegy na polevy. Když se čokoláda rozpustí, namáčíme do ní postupně všechny tyčinky.
Sladké drobečky
Tyčinky s ještě vlhkou čokoládou můžeme posypat cukrovými perličkami, sekanými oříšky, mandlemi či kokosem - nebo je po ztuhnutí našrafovat rozpuštěnou čokoládou, která může mít i rozdílnou barvu (mléčná, bílá, ruby).
Komentáře