Pajerský koláč: Pouťový koláč našich babiček, na který jsme už málem zapomněli
Pouťové koláče vždy nejčastěji pekly naše babičky. Byla to jedna z dobrot, která zdobila slavnostní stůl, o pouti nemohla chybět a každý se na její vůni a chuť těšil. Recepty na koláče se tradují po mnohé generace a každá rodina má svůj ověřený recept, na který nedá dopustit. Zkuste si s námi připravit Pajerský koláč, který je typickým koláčem pro oblast Horácka.
Období poutí, hodování a obdobných slavností jsou nyní v plném proudu. Skoro každou neděli je v nějaké vesnici v okolí pouť, na které najdete kolotoče, atrakce a stánky s cukrovinkami nebo oblečením. V rodinách se vaří slavnostní jídlo, protože se očekávají příbuzní z celého okolí. Tyto tradice se nyní nedrží tolik jako dříve, ale jistě si všichni vzpomeneme na poutě, které jsme trávili u svých prarodičů. A na vůni koláčů, které babička vždy upekla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Koláče pokaždé trochu jinak
Koláče jsou typickým sladkým pečivem, které se peče na všechny poutě. Liší se jen podle toho, z jakého regionu zrovna pocházíte. Někde pečou koláče velké na plech, jinde koláčky akorát do ruky s povidly a posypané drobenkou, nebo jsou krajovou specialitou koláčky velikosti 1x1cm. Pajerský koláč je koláč z Horácké oblasti, který je typický pro svůj hranatý tvar. Důvod to mělo zcela jednoduchý a praktický. Hranatý tvar se připravoval, aby se do trouby vešlo co nejvíce koláčů vedle sebe a trouba tak byla při pečení plně vytížená.
Jak postupovat při přípravě koláče
Na jednu dávku, ze které budeme mít 4 velké koláče budeme potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 20 g čerstvého pekařského droždí, sůl, 250 ml vlahého mléka, 1 vejce, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 125 g tuku (mix másla, Hery a sádla), 1 vejce na potření.
- Náplň: 1 kg tvarohu v kostce, 2 vejce, cukr (podle chuti) a 1 vanilkový cukr.
- Na posyp: 125 g strouhaného perníku a 100 g rozpuštěného másla na polití.
- Postup: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed vytvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, trošku pocukrujeme, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Necháme vykynout.
-
Mezitím si připravíme náplň: Tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme sníh z bílků. Perník nastrouháme na jemném struhadle.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na čtyři stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečicím papírem.
-
Náplň rozetřeme asi 1–1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny čtyři koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 °C.
-
Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část), okraje potřeme máslem s rumem a polijeme bohatě máslem. Necháme vychladnout a pocukrujeme.
Vzhledem k tomu, že se jedná o pouťový koláč, může vás překvapit, kolik ne zrovna levných ingrediencí do něj patří. Je potřeba si ale uvědomit, že takové koláče mnozí opravdu pečou pouze jednou do roka a tak je dobré na nich nešetřit.
Dvojctihodné koláčky
Inspirovali jsem vás receptem na Pajerský koláč? Za vyzkoušení určitě stojí i posvícenské koláčky, kterým se někdy říká dvojctihodné. Připravují se z kynutého těsta a jsou plněny tvarohem a povidly. Na jejich přípravu se můžete podívat ve video-receptu níže.
A jaké krajové speciality o pouti připravujete vy doma? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 19 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Hrníčkové recepty na tvarohové moučníky: Jak upéct vláčnou buchtu, která je hotová během chvilky
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Jaké zákusky zvolit na svatbu nebo oslavu v horkém letním dni: Poradíme vám, které to jsou
Komentáře