Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčky jsou zárukou poctivého domácího pečen a přináší radost nejen těm, kdo je jedí, ale i těm, kdo je s láskou připravují. Jejich příprava sice vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Koláčky nesmí chybět na svatbách, poutích, posvíceních ani u slavnostních snídaní. Pečení koláčků se v rodinách často dědí z generace na generaci a každá hospodyňka má ten svůj osvědčený recept. Ať už dáváte přednost tvarohovým, makovým nebo povidlovým, koláčky vždy potěší svou jemností, máslovou chutí a lahodnou náplní. 

1

Jaké těsto je nejlepší na koláčky

Na koláčky se nejčastěji používá kynuté těsto, které je jemné a vláčné. Základem je hladká mouka, čerstvé droždí, mléko, vejce, máslo a špetka soli. Důležité je neuspěchat kynutí a těsto dobře propracovat. Výsledkem je jemná a nadýchaná textura.

2

Jak poznat dobře vykynuté těsto

Dobře vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí objem a je lehké, pružné a nelepí se na ruce. Když do něj jemně píchnete prstem, důlek se postupně vyrovná. Pokud je těsto těžké, lepivé a neroste, je třeba prodloužit dobu kynutí nebo zkontrolovat kvalitu droždí.

3

Čím koláčky plnit

Nejoblíbenější náplně jsou tvarohové, makové, povidlové a ořechové. Všechny mají svou specifickou chuť a strukturu. Tvaroh je jemný a krémový, mák zase výrazně aromatický. Povidla chutnají sladkokysele a ořechy dodávají hutnost a plnost. Na dozdobení je dobré posypat koláčky před pečením drobenkou.

4

Jak dlouho péct koláčky

Doba pečení závisí na velikosti koláčků a typu trouby. Obvykle se pečou při 170–180 °C po dobu 15–20 minut, dokud nejsou okraje zlatavé. Menší svatební koláčky bývají hotové rychleji, větší mohou vyžadovat o pár minut více. Sledujte barvu a průběžně je kontrolujte.

5

Lze koláčky zamrazit

Ano, koláčky lze úspěšně zamrazit, ideálně hned po upečení a vychladnutí. Skladují se ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku. Pro rozmrazení je stačí ponechat v pokojové teplotě nebo lehce ohřát v troubě, aby opět získaly čerstvou chuť. Náplně jako tvaroh či mák mražení snáší dobře, jen drobenka může změknout.

6

Jak zajistit, aby náplň nevytekla

Náplň by měla být dostatečně hustá a nesmí obsahovat přebytečnou tekutinu. Tvaroh je třeba dobře promíchat s vejcem a cukrem, mák zase svařit s mlékem do hustoty. Povidla lze zpevnit trochou strouhanky a marmeládu zahustíte strouhanými piškoty.

7

Jak koláčky tvarovat

Z vykynutého těsta se tvoří malé bochánky, které je potřeba nechat chvíli odpočinout. Poté se do středu udělá prsty nebo dnem skleničky důlek, do kterého se vloží náplň. Koláčky by měly být stejně velké, aby se rovnoměrně propekly. Po naplnění se okraje potírají vejcem nebo máslem a následně se posypou drobenkou.

8

Jak přidat do koláčků ovoce

Do koláčků lze použít čerstvé nebo kompotované ovoce, například švestky, meruňky nebo borůvky. Ovoce se kombinuje s náplněmi, jako je tvaroh nebo mák, a dodává jim šťavnatost. Je třeba ale kontrolovat, aby nebylo příliš vodnaté, jinak by koláčky zvlhly.

9

Jak koláčky nejlépe skladovat

Klasické kynuté koláčky skladujte nejlépe ve speciálních sáčcích na pečivo, ve chlebníku či pod poklopem, kde vydrží čerstvé přibližně 2–3 dny. Pro delší uchování je ideální zamrazení, kdy je nejlepší rozprostřít je na tác, zmrazit a následně přendat do uzavíratelného sáčku. Tím zabráníte slepení jednotlivých koláčků k sobě.

10

Jaké koláčky se dělají na svatbu

Svatby se tradičně neobejdou bez malých koláčků s různými náplněmi, rádi máme tvaroh, mák, povidla a ořechy. Koláčky bývají často posypané drobenkou. Obvykle se připravují ve velkém množství a mohou se balit hostům do výslužky

Koláčky zůstávají i dnes neodmyslitelnou součástí českých oslav, rodinných setkání a vzpomínek na dětství. Jejich příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za každou minutu strávenou v kuchyni. Pečení koláčků totiž není jen o chuti, ale i o tradici a radosti, kterou sdílíme s ostatními. Chcete-li se před rodinou blýsknout, upečte jim dvojctihodné koláčky podle našeho videoreceptu.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli