

Domácí slanina
Suroviny nelze určit
- několik pásů hřbetního sádla s kůží (v mém případě jich bylo tucet)
- na jeden kilogram sádla 10 dkg hrubozrnné soli bez jódu
- sušená paprika sladká
- sušená paprika pálivá
- převařená a vychlazená voda
Postup přípravy receptu
Upravené pásy sádla obalíme v soli a naskládáme do vhodné nádoby a uložíme v chladu (po 8 °C). Maximálně po 3-4 dnech sádlo přerovnáme a zalijeme vychlazenou a osolenou vodou (na 1 l vody - 10 dkg soli) tak, aby vše bylo ponořené a zatížíme.
Co 3-4 dny se podíváme, jestli se nedějí nebývalé reakce (plíseň na hladině, divný zápach...), ale se sádlem už nic neděláme.
Po cca 20 - ti dnech pásy sádla vytáhneme, opláchneme studenou vodou, v kůži si naděláme dírky na háčky nebo provázky a necháme okapat.
Potom se rozhodnete, kolik pruhů necháte jen tak na "přírodno" a kolik kusů obalíte v paprice.
Dříve, než vše dáte do udírny, musíte ji pořádně nechat vyhřát a potom snížit na teplotu maximálně 30 - 35 °C!
OPRAVA: Podle dalších zkušeností a rad jiných, udit se může do 70 °C, ale s paprikou jen do 60 °C.Udíte dřevem, které si zvolíte. Já použil olši. Doba uzení závisí na tloušťce sádla a u mne to trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.
UPOZORNĚNÍ! Při uzení by nemělo kapat sádlo, to už je na vyšší teplotě, než je nutná!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí slanina
-
Kadlik: slaninu udím také minimálně 2 dny, první den hlídám poctivě. Druhý den mi sem tam i vyhasne. A opravdu studeným kouřem.
-
jirka 181: Ahoj Jirko, jsem rád, že se ti recept líbí, ale měl bych opravit teplotu. Píši 30-35 °C, ale podle dalších zkušeností bych teplotu ustálil do nějakých 60-70°C. A pokud slaninu obalíš v paprice, neměla by teplota při uzení přesáhnout 60 °C
Ještě bych ti doporučil sůl, kterou budeš používat, na pánvi nasucho prohřát, aby se odpařila případná vlhkost. Vím, že se stejně potom nalije lák, ale tuto zkušenost jsem převzal od jednoho, který takto dělá slaninu už roky. Držím palce a ať se dílo podaří. -
Zdarec Pavle
Tak to je fajn, už se těším jak se do toho pustím úplně slintám. Recept se mi líbí. No a o těch fotkách ani nemluvím. Jen doufám že výsledek budu mít alespoň podobný. -
jirka 181: Nezhořkla.
-
Ahoj všichni.
Chci se zeptat. udíte i ty slaniny z tou paprikou? To zhořkne, nezhořkne? -
Kadlik: A okolo udírny seděl a slintal Kadlík a jeho psíšery ...
-
michal320: Michale, prosil bych bez toho "pána", jsme oba na stejné lodi, na lodi, která proplouvá stejným útesem. Jsem rád, že tě inspiruji svými výrobky a můžu ti říct, že jich není málo. Až budu mít mobilní(plechovou) udírnu, zkusím i ryby, ale to bude později. Rád uvítám Tvé výrobky. Měj se krásně, a někdy zase na viděnou.
-
Dobry vecer Pane Pavle.
Koukal jsem na vase ostatni vyrobky a dal jste mi velkou inspiraci (parky, klobasy, atd.). Ja jsem v uzeni zacatecnik. Parkrat jsem neco udil ve stare udirne po tchanovi( 2-3x do roka...spek, bucek,klobasy). Ted jsem si pres zimu udelal novou udirnu a chci se do toho vrhnout na plno. Chci vyzkouset syr, ryby, kureci a urcite ty vase parecky.....az neco bude urcite dam vedet.
S pozdravem Michal.
Ps: tesim se na dalsi vase prispevky -
michal320: Michale, tak vidíš, i já se musím ještě, v mém věku, k něčemu přiučit. Zkusím ten Tvůj postup a dám vědět. Děkuji za fotky, které nemíním mazat. Krásné uzení v budoucnosti.
-
Dobry Pane Pavle.
Ja to jako vysmech neberu. Muj deda dlouha leta delal slaninu(spek) stejnym zpusobem jako Vy. Tak jak to delam ted ja mi poradila jedna mistni sousedka od ktere jsem pred par lety spek ochutnal a byl bezkonkurencni. Ja uz ho jinak nedelam. Zrovna vcera jsem delal jednu varku. Fotku jsem jednu zaslal,ale asi jsem to udelal blbe protoze se pridala k tem vasim tak se nezlobte a pak ji smazte.
A spek nevyteka ani pri tak vysoke teplote.
Zdravim. -
michal: Michale, neber to jako výsměch, ale slaninu udit při takové teplotě, kterou uvádíš, je nemyslitelné. Při 45-50 °C ze slaniny kape tuk a při 75 °C teče. Rád uvidím fotky.
-
Mozna vyzkousim. Je to zase neco noveho.
Ja delam spek trosku jinak. Nasolim spalicky sadla na sucho klasickou kuchynskou soli(soli nesetrim, dalo by se rict ze ty spalicky obaluju v soli) a ulozim na 10 az 15 dni do chladu. Po tech 10-15 dnech spalicku potru najemno nastrouhanym cesnekem a ulozim na dalsich 10 az 15 dni(zase jen na sucho).
Na samotne uzeni zabalim spalicky do peciciho papiru a omotam motouzem. Bali se to do rulicky jak ,,rohlik na svacinu" jen se neuzaviraji konce. Ty nechate otevrene. Kdyz se.mi to podari dodam foto. A teplotu na uzeni 55 az 75 stupnu, doba 5 az 7 hodin. -
Kadlik: Já měl původně taky záměr čoudit pár dnů, ale po devíti hodinách jsem ochutnal a šlo to z udírny.
-
já to čoudil zastudena několik dní... ale opravdu opatrně, bylo to o nervy, aby se to neohřívalo...výsledek je boží! Dávám bodíka, a slintám!
-
jé, ano, já tam přehlédla tu kůži
tak pak to nemá chybku