Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slanina

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 30240 min Doba přípravy: 30240 min

30240 min (30240 min příprava)

Díky domácímu uzení máme jasnou představu o tom, co jíme. Příprava domácí slaniny sice chce pořádnou dávku trpělivosti, čekání se ale vyplatí a odměnou je výborná slanina se skvělou kouřovou vůní.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Upravené pásy sádla obalíme v soli a naskládáme do vhodné nádoby a uložíme v chladu (po 8 °C). Maximálně po 3-4 dnech sádlo přerovnáme a zalijeme vychlazenou a osolenou vodou (na 1 l vody - 100 g soli) tak, aby vše bylo ponořené a zatížíme. Krok 2: Co 3-4 dny se podíváme, jestli se nedějí nebývalé reakce (plíseň na hladině, divný zápach...), ale se sádlem už nic neděláme. Krok 3: Po cca 20 dnech pásy sádla vytáhneme, opláchneme studenou vodou, v kůži naděláme dírky na háčky nebo provázky a necháme okapat. Krok 4: Potom se rozhodneme, kolik pruhů necháme jen tak "napřírodno" a kolik kusů obalíme v paprice. Krok 5: Dříve, než vše dáme do udírny, musíme ji pořádně nechat vyhřát a potom snížit na teplotu maximálně 30 - 35 °C! Udit se může do 70 °C, ale s paprikou jen do 60 °C. Krok 6: Udíme dřevem, které si zvolíme. Doba uzení závisí na tloušťce sádla. Krok 7: UPOZORNĚNÍ! Při uzení by nemělo kapat sádlo, to už je na vyšší teplotě, než je nutná!

TIP: Jak na uzení

Zveřejněno 21. 2. 2016

Poznámka autora pavelk

Uzení trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slanina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xx6l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slanina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xx6l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Kadlik: slaninu udím také minimálně 2 dny, první den hlídám poctivě. Druhý den mi sem tam i vyhasne. A opravdu studeným kouřem.:yes:

jirka 181: Ahoj Jirko, jsem rád, že se ti recept líbí, ale měl bych opravit teplotu. Píši 30-35 °C, ale podle dalších zkušeností bych teplotu ustálil do nějakých 60-70°C. A pokud slaninu obalíš v paprice, neměla by teplota při uzení přesáhnout 60 °C:-!
Ještě bych ti doporučil sůl, kterou budeš používat, na pánvi nasucho prohřát, aby se odpařila případná vlhkost. Vím, že se stejně potom nalije lák, ale tuto zkušenost jsem převzal od jednoho, který takto dělá slaninu už roky. Držím palce a ať se dílo podaří.

Zdarec Pavle
Tak to je fajn, už se těším jak se do toho pustím úplně slintám. Recept se mi líbí. No a o těch fotkách ani nemluvím. Jen doufám že výsledek budu mít alespoň podobný. :-8

jirka 181: Nezhořkla.;-)

Ahoj všichni.
Chci se zeptat. udíte i ty slaniny z tou paprikou? To zhořkne, nezhořkne?

michal320: Michale, prosil bych bez toho "pána", jsme oba na stejné lodi, na lodi, která proplouvá stejným útesem. Jsem rád, že tě inspiruji svými výrobky a můžu ti říct, že jich není málo. Až budu mít mobilní(plechovou) udírnu, zkusím i ryby, ale to bude později. Rád uvítám Tvé výrobky. Měj se krásně, a někdy zase na viděnou.

Dobry vecer Pane Pavle.
Koukal jsem na vase ostatni vyrobky a dal jste mi velkou inspiraci (parky, klobasy, atd.). Ja jsem v uzeni zacatecnik. Parkrat jsem neco udil ve stare udirne po tchanovi( 2-3x do roka...spek, bucek,klobasy). Ted jsem si pres zimu udelal novou udirnu a chci se do toho vrhnout na plno. Chci vyzkouset syr, ryby, kureci a urcite ty vase parecky.....az neco bude urcite dam vedet.
S pozdravem Michal.
Ps: tesim se na dalsi vase prispevky:-):yes:

michal320: Michale, tak vidíš, i já se musím ještě, v mém věku, k něčemu přiučit. Zkusím ten Tvůj postup a dám vědět. Děkuji za fotky, které nemíním mazat. Krásné uzení v budoucnosti.:-):yes:

Dobry Pane Pavle.
Ja to jako vysmech neberu. Muj deda dlouha leta delal slaninu(spek) stejnym zpusobem jako Vy. Tak jak to delam ted ja mi poradila jedna mistni sousedka od ktere jsem pred par lety spek ochutnal a byl bezkonkurencni. Ja uz ho jinak nedelam. Zrovna vcera jsem delal jednu varku. Fotku jsem jednu zaslal,ale asi jsem to udelal blbe protoze se pridala k tem vasim tak se nezlobte a pak ji smazte.
A spek nevyteka ani pri tak vysoke teplote.
Zdravim.

michal: Michale, neber to jako výsměch, ale slaninu udit při takové teplotě, kterou uvádíš, je nemyslitelné. Při 45-50 °C ze slaniny kape tuk a při 75 °C teče. Rád uvidím fotky.

Mozna vyzkousim. Je to zase neco noveho.

Ja delam spek trosku jinak. Nasolim spalicky sadla na sucho klasickou kuchynskou soli(soli nesetrim, dalo by se rict ze ty spalicky obaluju v soli) a ulozim na 10 az 15 dni do chladu. Po tech 10-15 dnech spalicku potru najemno nastrouhanym cesnekem a ulozim na dalsich 10 az 15 dni(zase jen na sucho).
Na samotne uzeni zabalim spalicky do peciciho papiru a omotam motouzem. Bali se to do rulicky jak ,,rohlik na svacinu" jen se neuzaviraji konce. Ty nechate otevrene. Kdyz se.mi to podari dodam foto. A teplotu na uzeni 55 az 75 stupnu, doba 5 az 7 hodin.

Kadlik: Já měl původně taky záměr čoudit pár dnů, ale po devíti hodinách jsem ochutnal a šlo to z udírny.

já to čoudil zastudena několik dní... ale opravdu opatrně, bylo to o nervy, aby se to neohřívalo...výsledek je boží! Dávám bodíka, a slintám!

Kadlik: A okolo udírny seděl a slintal Kadlík a jeho psíšery ... :-p

jé, ano, já tam přehlédla tu kůži:-) tak pak to nemá chybku:-)

Lenunka: Ano, to se stává, ale háček v kůži nemá šanci se vyvléct! Jinak zajímavý postřeh!:yes::-)

Načíst další komentáře (2)

Tématické fráze:
domací slanina, slanina, výroba domácí slaniny, domácí slanina recept, uzeni slaniny, jak udit slaninu, domácí uzení špeku, slanina recept, domaci spek, domácí uzený špek recept, uzeni sadla, uzení slaniny postup, sušená slanina, jak udit spek, recept na slaninu, recept na uzený domácí špek, jak vyudit slaninu, jak vyudit spek, domácí sušená slanina, jak udělat slaninu

Suroviny:
sádlo, sůl hrubozrnná, sůl, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu