Dobroty s kávou jsou určeny pro milovníky kofeinu. Kávou ochutíme dort i cukroví
Káva je povzbuzující tmavý nápoj z pražených a poté umletých zrn kávovníku. Oblíbený nápoj se vyrábí z mnoha druhů kávy a různými způsoby pražení. Pro úžasné aroma a hořkou chuť využíváme kávu i ve sladké kuchyni.
Káva byla už od dávných dob povzbuzujícím nápojem s omamnou vůní a hořkosladkou chutí. Stala se cennou komoditou, platidlem a také drahou surovinou, kterou si mohli dopřát jen bohatí lidé. Současná doba přeje všem milovníkům kávy ve všech jejích podobách - v nápojích, v dezertech i moučnících.
Mohlo by vás zajímat
Moučníky, krémy a dezerty s kávou
Milovníci kávy milují kávové moučníky, a nejen oni:
- Kávový dort může obsahovat mletou nebo instantní kávu v korpusu, ale rozšířenější je kávový krém, který se perfektně hodí k čokoládovému těstu.
- Kávové řezy jsou podobné dortu, ale krájíme je do kostek a obdélníčků a zdobíme jako zákusky nebo minidortíky - každý řez zvlášť.
- Kávové dezerty jsou pěny a krémy, podávané ve skleničkách, ve formě nanuků a zmrzlin nebo řezů z piškotů, máčených v kávě (např. italské tiramisu).
Cukroví, sušenky a pralinky s kávou
Některé druhy cukroví si bez kávy nedokážeme představit:
- Kávové cukroví mají rádi dospělí, milují například kofilové slzičky, mokka oválky, nepečená kávová zrna nebo linecké plněné kávovým krémem.
- Kávové sušenky připravíme z kávového těsta, které můžeme vylepšit čokoládovými pecičkami a kávovým krémem (například makronky).
- Kávové pralinky a bonbóny jsou báječnou lahůdkou a skvělým jedlým dárkem. Připravíme tak čokoládové bonbóny s krémem, ale i oblíbené lanýže.
Horké a studené nápoje s kávou
Kávové nápoje jsou pravým životabudičem díky vysokému obsahu kofeinu:
- Zrnková a instantní káva patří mezi nejoblíbenější nápoje vůbec, kromě horké kávy si v létě rádi dopřejeme i kávu ledovou se šlehačkou a ledem.
- Kávové likéry mají podobné složení jako vaječný koňak, jejich základ však netvoří žloutky a vanilka, ale kondenzované mléko a káva.
- Kávové granity jsou oblíbenou pochoutkou horkých letních dní. Připravují se z kávového likéru, silné instantní kávy, cukru a drceného ledu.
Jedním z oblíbených druhů vánočního cukroví nebo svátečních zákusků jsou kávová zrna. Připravují se z nepečeného těsta, tvarují se ručně nebo ve formičkách a máčí v rozpuštěné čokoládě. Zkuste si je připravit podle našeho videa:
Sladké drobečky
Kávové nápoje se připravují v mnoha druzích - od hořké turecké kávy, silné kávy mokka, italského capuccina, americano a lungo kávy až po kávu instantní, překapávanou a výběrovou (cibetková). Kávu můžete ochutit alkoholem (rum, whiskey, brandy, koňak), strouhanou čokoládou, šlehačkou, chilli práškem nebo skořicí.
Komentáře