Vláčná dýňová buchta politá čokoládou: Podzimní jednoduchou klasiku si zamilujete
Podzim je tu a s ním i sezóna dýní. Nabízíme vám další tip na jejich zpracování, tentokrát v podobě sladkého moučníku ke kávě. Díky dýni je tato lahodná buchta krásně vláčná, a pokud máte rádi jednoduché recepty a čokoládu, určitě si tuto dobrotu oblíbíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dýňovou buchtu
Na základní dávku těsta budete potřebovat 400 g polohrubé mouky, 350 g dýně (můžete použít druh hokkaido nebo máslová dýně), 120 g cukru krupice, 200 g másla (případně Hery), 200 ml mléka, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1 lžíci instantní kávy v podobě prášku, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a špetku soli.
Na polevu si pak připravte 100 g čokolády na vaření, 200 g zakysané smetany a 1 lžíci másla.
- Očištěnou a vydlabanou dýni nastrouhejte najemno. Rozpuštěné máslo z mikrovlnné trouby nechte vychladnout.
- Do mísy dejte polohrubou mouku, krupicový a vanilkový cukr, kakao, instantní kávu, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli.
- V mléce rozšlehejte vejce s rumem a přidejte společně s rozpuštěným máslem do sypké směsi. Nakonec vmíchejte i nastrouhanou dýni.
- Dobře rozmíchané těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte cca 30–35 minut. Správné propečení poznáte pomocí špejle - po vytažení musí být suchá, bez zbytků těsta.
- Na párou rozpusťte čokoládu, přidejte máslo a zakysanou smetanu. Lehce prohřejte a míchejte do spojení polevy.
- Vychladlou buchtu polijte čokoládovou polevou a nechte ji ztuhnout.
Celý postup můžete zhlédnout v následujícím videu, doporučujeme k přečtení také zkušenosti uživatelů v komentářích pod receptem.
Tip: Ve videoreceptu je na pečení použita forma na dort, i díky tomu vypadá tento moučník slavnostně, i když není vůbec náročný. Postačí ale i menší plech.
Komentáře