Dýňová polévka z pečené dýně: Pečením zvýrazníte chuť hlavní suroviny v polévce
Čas oblíbených dýní je tu a spolu s ním recepty z dýně úplně na vše - od muffinů přes rizota až po polévky. Pokud máte rádi polévku z dýně, jistě vás potěší informace, že z pečené dýně je ještě lepší a chuťově výraznější.
Dýňové polévky jsou dokonale husté a krémové; pokud však dýni upečete, polévka získá výraznější (sladší) chuť lehce připomínající oříšky. Po upečení zeleniny ji pak stačí rozmixovat, dochutit a zjemnit vámi vybraným (nejen) mléčným výrobkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit polévku z pečené dýně
Na 1 dávku dýňové polévky si připravte 1 dýni hokaido, 2 paličky česneku, 1/2 litru vývaru (nebo podle potřeby), 100 ml smetany nebo kokosového mléka, sůl, olivový olej a bylinky podle chuti.
- Dýni omyjte, osušte, rozpulte a vydlabejte z ní semínka. Do každé poloviny dýně vložte celou palici česneku, lehce osolte a zakápněte olivovým olejem. Přidat můžete podle chuti bylinky, například tymián či rozmarýn.
- Troubu rozehřejte na 200 °C, obě půlky dýně zabalte do alobalu a v troubě pečte zhruba 1–1,5 hodiny.
- Poté dýni vyjměte z trouby, odstraňte alobal a nechte vychladnout, aby česnek v rukou nepálil. Vychladlou dýni pokrájejte na kostičky.
- Mírně vychladlý česnek vymačkejte do hrnce, přidejte na kousky nakrájenou dýni, zalijte trochou vlažného nebo teplého vývaru a za pomoci ponorného mixéru obsah hrnce rozmixujte do zcela hladké konzistence.
- Prohřejte, dochuťte (např. muškátovým oříškem) a dosolte podle chuti. Nakonec dýňovou polévku zjemněte smetanou nebo kokosovým mlékem. Pozor, po přidání mléka či smetany polévku již nevařte, aby se nesrazila.
Tip: Servírovanou polévku můžete na talíři ještě dozdobit opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou, krutonky ze staršího pečiva, klíčky nebo bylinkami.
Mohlo by vás zajímat
Pokud z nějakého důvodu nekonzumujete mléčné výrobky, můžete smetanu v polévce vyměnit za 1–2 lžíce citrusové šťávy. Pečená dýně má však mnoho možností využití v kuchyni, například v rámci chutného oběda společně s bramborami.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře